Професор Мермерски създаде невиждано досега кисело мляко

Професор Мермерски създаде невиждано досега кисело мляко | Диана

Продуктът е леко сладък на вкус и съдържа „коктейл“ от шест бактерии и пробиотик. Заквасването му ще става при 42 градуса.

Проф. Христо Мермерски е създал заедно със сина си д-р Йонко Мермерски съвсем ново кисело мляко, което за разлика от познатото ни класическо мляко съдържа шест бактерии, плюс един пребиотик.

Идеята за създаването на млякото е от десет години. „Повечето произвеждани сега кисели млека съдържат само две бактерии – това са най-известната Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus. За разлика от тях, йогуртът, както ще се нарича новото кисело мляко, има шест бактерии. Този „коктейл“ от бактерии и пребиотик придава нови хранителни и лечебни свойства на киселото мляко, обясни проф. Мермерски пред „Новинар“.

По думите му хранителните и здравословни свойства на всичките шест бактерии са изследвани и доказани, а освен това са потвърдени от СЗО, ФАО към ООН и Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Предвижда се продуктът да бъде в още три варианта на основата на млякото. Единият са капсули, които могат да се използват и за заквасване на мляко в домашни условия, но задължително при температура от 42 градуса. Другите два са айрян и кисело мляко с мед, което да е предназначено в голяма степен и за консумация от деца. Според проф. Мермерски вкусът ще бъде като на обикновеното кисело мляко, но малко по-сладък, а бактериите ще остават витални за период от 20 дни и млякото ще запазва вкуса си.

“В понеделник новото мляко ще тръгне като масово производство”, уточнява още проф. Мермерски.