Пробиотиците – Lactobacillus bulgaricus

В сезона на грипа и острите респираторни инфекции антибиотикът е обичайното средство, предписвано от лекаря. С него се лекуваме дори и сами. В много от аптеките той може да се купи свободно без рецепта, независимо че продажбата му трябва да се осъществява само срещу предписание от лекар.

Хората масово се заблуждават, че антибиотикът убива вирусите. Това обаче не е така. Вирусът е напълно устойчив към тези вещества. На практика те се предписват от лекаря, за да убият бактериите, които причиняват инфекции, след като преди тях е минал вирусът. Така те наред с зловредните бактерии убиват и добрите в червата и храносмилателния тракт, които са отговорни за нашето здраве и имунитет, пише “Монитор”.

За разлика от антибиотиците (името на които в превод от гръцки означава „унищожавам живот”), пробиотик означава „създавам, възстановявам живот”. На практика те представляват съставка, която подтиква множенето на добрите бактерии, т.е. имат важно отношение към по-бързото възстановяване на здравето и създаване на устойчивост срещу микробите, вирусите, лошите бактерии и въобще, срещу инфекциите.

Казано накратко, пробиотиците се оказват лекарството, дадено ни от Бога. Това твърдение на мнозина лекари може да се приеме за чиста монета, тъй като те се намират в естествени природни продукти. У нас например, киселото мляко е прочуто като продукт с един от най-мощните пробиотици. Разработването им във фармацията е станало много по-късно.

Като алтернатива на антибиотиците, Европейският парламент със специален документ още през 2008 г. ги препоръчва като допълващо средство при лечение с антибиотици.

Според известните изследователи на проблема G. W. Tannock и H. W. Holzapfel пробиотичните бактерии оказват въздействие върху организма, като директно се колонизират върху интестиналната мукоза на червата и започват да произвеждат жизнено важни ензими и клетъчни биопродукти. Проучванията показват, че тази колонизация продължава до 10-15 дни и след това те се отмиват по естествен начин. G. W. Tannock обобщава търсените здравословни ефекти на пробиотиците в над 10 различни направления.

Те са различни видове, но световни експерти открояват като най-ефикасен пробиотикът лактобацилус булгарикус, какъвто има в нашето кисело мляко. Доказано е, че той предотвратява образуването на тумори, укрепва имунната система срещу простудни заболявания и грип, а също така подпомага възстановяването на органите и системите след прекарани тежки инфекциозни заболявания.

„Особеното при пробиотиците обаче е, че те не се вземат ударно, както антибиотиците, а трябва да се приемат продължително време, например два месеца преди настъпването на грипния сезон. Странични ефекти нямат. Дори да не сме го направили досега, можем да подсилим организма си с пробиотик на хапчета, като хранителна добавка или под формата на кисело мляко, пояснява проф. Никола Александров, един от изследователите на българския бацил. Неотдавна наш продукт бе патентован в САЩ.

“Създаденият в резултат на лактобацилус булгарикус имунитет е траен. Ако все пак грипен или риновирус, причиняващи острите вирусни инфекции, успеят да го пробият, то болестта преминава много леко под формата на елементарна настинка. Преимущество е и това, че с пробиотик човек може да се „зареди” от всяка млекарница, стига киселото мляко да е истинско, а да не е „подквасено” изкуствено. Затова трябва да следим дали върху опаковката е написано изрично, че е с лактобацилус булгарикус”, поясни проф. Александров.

Траките първи открили лечебните свойства на пробиотиците. Преди 4000 години те първи изолирали лактобацилус булгарикус и подквасили кисело мляко, което дори променило човечеството генетично. Дотогава човешкият организъм не е можел да разгражда млечната захар лактаза. Постепенно със създаването на млечно-киселите продукти в човешкия организъм се създава този ген – първо на Балканите, а след това в Европа и останалите части на света. Този ген създава ензима лактаза, способстващ разграждането на млечната захар лактоза.

Lactobacillus bulgaricus предпазва от радиация

Широкото използване на ядрената енергетика и зачестилите аварии в последните десетилетия (Чернобил, Русия 1986 – 1 реактор, Фукушима, Япония 2011 – 4 реактора едновременно) показаха, че въздействието на йонизиращите лъчения е не само военна заплаха.

В същото време те се използват широко в медицината за диагностика (рентгенови апарати, радиоизотопни изследвания) и лечение на ракови заболявания (лъчетерапия). Радиацията поразява предимно костния мозък. Последствията са намаляване на левкоцитите и тромбоцитите, отслабване на общата и специфичната имунна система на организма. В резултат на това се развиват инфекциозни усложнения, предизвикани както от екзогенни нокси (причинители), така и от проникване на патогенни (болестотворни) бактерии в кръвта и дори развитие на сепсис (общо отравяне на кръвта).

„Радиопротективните средства за лечение на лъчевата болест са химичните вещества с краткотраен ефект, които имат много странични и токсични явления. Тези усложнения се засилват при продължителното им приемане.

Дългогодишно проучване установи безспорно, че Lactobacillus bulgaricus, съдържащ се в българското кисело мляко, има отличен антиоксидантен и антирадиационен ефект. Експериментално изследване върху опитни животни показа, че използването на Lactobacillus bulgaricus намалява степента на поражение върху костния мозък, ускорява възстановяването на кръвотворенето и пострадиационната дисбактериоза”, казва водещият токсиколог и алерголог у нас проф. Никола Александров.

“В същото време той има радиопротективен ефект върху стволовите клетки и намалява смъртността на опитните животни, облъчени със смъртоносна доза радиоактивни вещества”, обяснява той.

 Експериментални проучвания, проведени с български пробиотичен продукт, богат на Lactobacillus bulgaricus, показват, че приемането му нормализира кръвотворенето на костния мозък на 10-ия ден след облъчването. Клиничните изследвания на онкоболни, преминали облъчване срещу раковото заболяване, пък доказват, че тези от тях, които са приемали препарат, съдържащ Lactobacillus bulgaricus и екстракт от корен на кръвния здравец Geranium sanguineum, в съчетание с основното лечение показват значително повишаване на броя на Т-лимфоцити, тромбоцити и левкоцити, умерено повишаване на хемоглобина, ускорено възстановяване на костния мозък и кръвотворенето.