Митове и истини за грипа

Митове и истини за грипа | Диана image 1

Все повече зачестяват случаите на грип у нас, но за това добре познато ни заболяване често пъти информацията е непълна или заблуждаваща.

Какво е грипът?

Грипът не е настинка и не всички остри респираторни заболявания са грип. Острите респираторни заболявания могат да са много разнообразни – сред тях са вирусните, но и бактериалните и даже амебните. Острите респираторни вирусни инфекции се причиняват от около 200 различни вируса. Един от тях е грипният, който от своя страна има много щамове – повече от 2000. С щама H1N1 е свързана най-страшната епидемия от грип – “испанският грип”, заразил половин милиард души и унищожил 3 до 5% от населението на света – от 50 до 100 милиона души.

Как се заразяваме от грип?

Това изображение показва началния етап на грипната инфекция. Повечето специалисти смятат, че грипните вируси се разпространяват главно чрез малки капчици, съдържащи грипен вирус. Тези капчици се изхвърлят във въздуха, когато хората, заразени с грип, кашлят или кихат. Тези малки инфекциозни капчици могат да попаднат в устата или носа на други хора.

Това изображение показва какво се случва след като тези грипни вируси навлязат в човешкото тяло. Вирусите се прикрепят към клетките в носа и гърлото (т.е. епителните клетки на дихателните пътища). Разположените по външната повърхност на мембраната на вируса протеинови шипчета хемаглутинин (НА) се свързват с молекулите на сиалова киселина по повърхността на човешките клетки на дихателните пътища. Структурата на повърхностните протеини на грипния вирус е предназначена да пасне с рецепторите съдържащи сиалова киселина по човешките клетки като ключ в ключалка. След като ключът влезе в ключалката, грипният вирус може да проникне и да зарази клетката. Това бележи началото на грипната инфекция.

Защо някои умират от грип?

Според Световната Здравна Организация всяка година епидемиите от грип засягат 5-10% от възрастните и 10-30% от децата. Това води при 3-5 милиона души до тежки усложнения, от които умира почти всеки десети, тоест от 250 000 до 500 хиляди души.

Всъщност хората не умират от грипа, а от тежките усложнения, причинени от него. Най-опасните от тях са мозъчен оток, хеморагична пневмония (с кръвоизлив), абсцес на белия дроб, менингит, миокардит. Те убиват хора, така че антивирусните препарати се препоръчват вече в рамките на първите 48 часа от началото на заболяването.

Помагат ли ваксините?

Ваксините не могат да предотвратят грипа, а само да намалят вероятността от усложнения и смърт. СЗО категорично препоръчва ваксинирането на хората от рисковите групи, за които грипът е смъртоносен. Това са деца на възраст между шест месеца и пет години, бременни жени на всеки етап, възрастни хора над 65 години, както и хора с хронични заболявания, например хронична обструктивна белодробна болест, астма, онкологични болести и болните от СПИН.

Ефикасността на ваксините силно зависи от това доколко са насочени срещу доминиращите този сезон щамове. Затова СЗО следи разпространението на вирусите сред населението и предвижда кои щамове предстои да доминират. Доскоро ваксината се направеше срещу два щама на подтип А и един на подтип B, но от 2013-та е добавен още един щам от подтип B.

Трябва ли да се вземат антибиотици?

Ако просто имате грип – не. Още по-малко за превенция, тъй като антибиотиците са антибактериално лекарство. Те са безполезни срещу вируси и злоупотребата с антибиотици води само до проблеми с полезната микрофлора и допълнително отслабват имунната система. Антибиотици се използват при вторични инфекции, когато има възпаление и единствено по лекарско предписание.

Как да не се разболеем от грип?

Най-важното средство са ваксините, но е добре да се избягват многолюдни места по време на грипна епидемия. Маската ще помогне на болния да стане по-малко заразен за другите, но трябва да се сменя често. Може да носите маски и за да се предпазите от грип.

Как трябва да се лекува грипа?

Твърде малко са препаратите, които ефективно се борят с грипния вирус. Такива са амантадин, римантадин, но те се оказаха безсилни срещу H1N1.

При липса на усложнения се лекуват симптомите. Ако температурата надвиши 38 градуса, е необходимо да се свали. По-ниската температура не бива да се сваля изкуствено – тя представлява защитна реакция на организма, която спомага за мобилизирането на имунната система. Не е необходимо температурата да се сваля до 36,6 градуса, а само до 38.

При подозрение за усложнения, трябва веднага да се свържете с лекар, особено, ако пациентът е в опасност или спада към някоя рискова категория.

Източник: Offnews