Учените: Медитацията спасява от грип и простуда

Учените най-сетне откриха интересна подробност, свързана със здравето, която йогите и будистите от стотици години перфектно знаят. Най-сетне беше научно доказано, че медитацията засилва имунитета и помага на практикуващите я хора да се защитават успешно от настинки и грип.

Специалистите поясняват, че редовното медитиране може да направи абсолютно ненужно приемането на витамини и медикаменти срещу разпространените през есенно-зимния период вирусни инфекции.

Това било доказано чрез специално изследване, проведено от група специалисти от университета Уисконсин-Медисън. Те наблюдавали две групи от възрастни доброволци, които в продължение на осем седмици медитирали или изпълнявали умерено интензивни упражнения. Равносметката показала, че те страдат много по-рядко от простуди и вирусни заболявания, отколкото трета група от хората, които не се занимавали с нито една от двете дейности. Предишно изследване на същите учени пък показало, че медитацията подобрява настроението, снижава нивото на стрес и подобрява работата на имунната система.

В новото изследване участие взели около 150 души, разделени на три групи. Първата група била фокусирана основно върху медитирането, практикувайки техниката редовно в продължение на осем седмици. През същия период от време доброволците от втората група трябвало редовно да правят упражнения и да тичат. Нито с медитация, нито със спорт се занимавали включените в третата група участници в проучването. Самото то било проведено от септември до май – период, през който честотата на простудните заболявания и грип рязко нараства. Участниците в изследването били следени за такива симптоми като хрема, запушен нос, кашляне, кихане и болки в гърлото.

Проучването показало, че заради вирус или простуда медитиращите са пропуснали със 76% по-малко работни дни от септември до май, в сравнение с хората от третата група, непрактикуващи нито спорт, нито медитативни практики.

„Тичащите“ доброволци също се оказали по-здрави от „неправещите“ нищо , тъй като пропуснали с 48% по-малко работни дни от третата група. Установено било още, че медитиращите и спортуващите, които все пак се разболели от грип или настинка, се справили много по-лесно и по-бързо със заболяването отколкото останалите. Например – ако при хората от третата група болестта продължавала осем дни, то при тези от първата и втората минавала само за пет дни. Затова, ако искате да сте по-здрави и да пиете по-малко лекарства, захващайте се с медитация и спорт, съветват учените.

Източник: http://poznanieto.com