Медът е едно от най-добрите средства за унищожаване на бактериите

Медът е едно от най-добрите средства за унищожаване на бактериите | Диана

Медът, освен че е вкусна храна, е и мощно средство за борба с бактериите. Този пчелен продукт има свойството да подсилва имунитета, да подпомага храносмилането и да облекчава симптомите на настинка.

Още от древността медът се е използвал като превантивна мярка срещу инфектиране на рани. Той има няколко основни свойства, с помощта на които се бори срещу инфекциите, пише dnes.bg.

Медът съдържа около 17% вода, а по-голямата част от него е основно фруктоза (около 38,5%) и глюкоза (около 31%). Тези два основни вида захар в меда  привличат вода. Пчелният продукт е много наситен разтвор, поради което не се разтваря при стайна температура, а се захаросва с течение на времето. На химически език това означава, че той се нуждае от вода.

Когато бактерия попадне в организма, медът противодейства като всмуква водата от чуждото тяло, което на практика убива бактерията. Медът не съдържа достатъчно количество вода, за да могат бактериите да живеят в него. Поради тази причина, той не се разваля.

Захарта обаче не е единствената съставка, която превръща меда в мощно антибактериално средство. В него се съдържа и глюкозооксидаза, която го прави силно киселинен – среда, в която е почти невъзможно бактериите да растат. Когато глюкозооксидазата се разгради, тя се превръща във водороден пероксид, а той разрушава клетъчните стени на бактериите.

Сладкият пчелен продукт съдържа и протеина пчелен дефензин-1. Той е част от имунната система на пчелите и функцията му е да ги защитава срещу бактериите, по-специално срещу тези, които причиняват заболяване.

По време на проучвания от 1996-та и 2010-та година е установено, че пчелният мед може да помогне за лекуването на изгаряния и кожни инфекции, което го прави антиоксидантно средство.