Всички сме чували, че медът и канелата са полезни, но какво още не знаем за тях…

Комбинацията от мед и канела с векове се използва в древните традиционни китайски лечения. Тези два продукта с лечебни свойства се използват като “домашно лекарство”. Канелата е една от най-старите подправки, известни на човечеството. Използва се не само за обогатяване вкуса на напитките и медикаментите. Известно е, че медът и канелата са здравословна комбинация, но знаете ли, какво всъщност лекуват?

Заболявания на сърцето и кръвообращението

Направете смес от мед и канела на прах. Намажете върху филия хляб и приемайте всеки ден за закуска вместо сладко или мармалад. Тази смес предотвратява натрупването на холестерол в артериите. Също така, хората, които вече са претърпели инфаркт, с ежедневния прием на тази смес, предпазват сърцето от следващ инфаркт. Редовната употреба на пастата от мед и канела, намалява появата на загуба дъх и тахикардия. Също така беше установено, че помага за подобряване състоянието на артериите и вените.

За лечение на артрит

Пациентите с артрит трябва ежедневно (сутрин и вечер) да взимат по една чаша топла вода с 2 супени лъжици мед и чаена лъжичка канела на прах. Това ще помогне за намаляване на симптомите на артрит. В едно изследване, извършено в институт в Копенхаген, показва, че при лечение на 200 пациенти, всеки ден преди закуска, със смес от една супена лъжица мед и половин чаена лъжичка канела на прах, при 73 пациенти, болката напълно е изчезнала за един месец, а по-голямата част от пациентите вече се движили свободно, без болка.

За лекуване на инфекции на пикочния мехур

Смесете две супени лъжици канела на прах с една чаена лъжичка мед в чаша с гореща вода и изпийте. Унищожава бактериите в пикочния мехур.

При повишен холестерол

Две супени лъжици мед и три супени лъжици канела на прах се смесват с 450 милилитра чай. Приемани от пациент с повишен холестерол, след два часа понижават холестерола с 10 процента. Също както при пациенти с артрит, ако се приема всеки ден, три пъти дневно, може да излекува проблема с холестерола.

При настинка

Всеки, който има проблем с чести настинки, може да си помогне с една супена лъжица мед с ½ супена лъжица канела на прах, веднъж дневно в продължение на три дни. Помага и за проблеми със синусите. Освен това ежедневния прием на мед с канела засилва цялостния имунитет. Учени от Испания твърдят, че медът съдържа естествена съставка, която помага за унищожаване на причинителите на грип.

При проблеми със стомаха

Медът и канелата на прах лекуват проблеми със стомаха, а може да излекуват и язва. В Япония е направено изследване, което е доказало, че медът, смесен с канела на прах помага срещу стомашните газове. Малко канела на прах и лъжица мед преди хранене, помагат за намаляване на киселините в стомаха и подобрява усвояването на храната.

За дълъг живот

Ако се приема всеки ден, чаят от мед и канела на прах удължава живота. Използвайте 4 супени лъжици мед, 1 лъжица канела на прах и три чаши вряща вода за приготвяне на чай. Приемайте по ¼ чаша няколко пъти на ден. Още едно благоприятно действие – поддържа кожата свежа и мека.

За възпалено гърло

Ако имате възпалено гърло или чувствате сухота, вземете една лъжица мед и преглъщайте бавно. Повтаряйте на всеки три часа, докато почувствате подобрение.

При проблеми с кожата

Ако имате акне, смесете три супени лъжици мед с една супена лъжица канела на прах и втрийте на местата с акне, вечер преди лягане, а на сутринта измийте лицето с топла вода. В продължение на две седмици повтаряйте процедурата и ще премахнете акнето. Освен това медът, смесен в същото съотношение с канела на прах, лекува частите от кожата, където има екзема и други кожни инфекции.

За отслабване

Всеки ден, половин час преди закуска, на гладно и вечер преди лягане, изпивайте мед и канела на прах с една чаша топла вода. С редовна консумация, ще забележите, че отслабвате, а ако продължите с този навик, в тялото Ви няма да се натрупват мазнини.