Как да управляваме стреса с хомеопатия?

Как да управляваме стреса с хомеопатия? | Диана

д-р Мариян Иванов, управител на МЦ „Фитолек“.

Изтъкнати специалисти в областта на здравословното хранене, психология и алтернативна медицина представиха най-новите тенденции в сферата на природосъобразния начин на живот по време на фестивала GoBIO през май в столицата. Фестивалът бе организиран в няколко модула: лекции, спорт и био базар. Инициатор на събитието е българското списание за здраве и хармония GoBio (www.gobio.bg). Изданието е съорганизатор и на Българските зелени награди 2015.

На страниците на Puls.bg представяме един от лекторите на фестивала – д-р Мариян Иванов. Той е специалист по вътрешни болести и преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Автор е на формули на хранителни добавки и лечебни чайове, както и на редица семинари, публикации и книги в областта на холистичната медицина и себеразвитието.

Стресът представлява примитивна реакция и тази реакция съпътства човека оттогава, откогато съществува и самият човек като биологичен вид. На стрес са подложени всички – от новороденото до стареца. Най-общо под стрес разбираме всяко отклонение от физическия, физиологичния и/или психоемоционалния комфорт, с който сме свикнали да живеем.

Когато човек се изправи пред някаква опасност, в неговия организъм се отделят вещества, подготвящи го за борба или бягство. Главна роля сред тези вещества играят хормоните адреналин и хидрокортизон. Те помагат на човешкия организъм да изключи някои от функциите, които не са му необходими в момента, и да включи други, които са му нужни, за да се справи със ситуацията. Тези процеси спадат към т. нар. общ адаптационен синдром, в основата на който стоят промени в активността на централната нервна система, вегетативната нервна система и на жлезите с вътрешна секреция.

Общият адаптационен синдром се характеризира с 3 фази: тревога, съпротива и изтощение. Познавайки тези фази, лесно можем да си обясним много неща: механизъм, който в далечното минало е помагал на хората да се борят с хищниците или да се спасяват с бягство от тях, днес, когато обстановката изисква продължително напрягане на силите, се е превърнал в бреме и води до изтощение на човешкия организъм и до изчерпване на неговите приспособителни резерви. Това предразполага към редица заболявания или гранични състояния.

Стресът обаче не е само зло. Той е и велик дар. Без стрес нашият живот ще бъде скучен и нерадостен. Стресът съпътства не само страданията, но и радостите. Той може да изведе човека до големи върхове. Не е случаен фактът, че основоположникът на теорията за стреса – Ханс Селие, разграничава еустрес, който има стимулиращо действие върху човека и придава “вкус” на живота, и дистрес, който има потискащо и болестотворно действие, т. е. който е вреден за човешкия организъм.

Причина за дистрес могат да бъдат както физическото и нервно – психическото пренапрежение, така и недостигът на дразнители, т. е. монотонността и скуката. Според Селие “пълната липса на стрес означава смърт”.

Твърде индивидуално за всеки човек е равнището на стрес, при което той се чувства добре и под което или над което вече е налице дистрес. Едни хора се чувстват по-добре, когато водят по-интензивен начин на живот, а ако им се наложи да водят по-спокоен живот, те изпадат в дистрес, и обратно, ако към хора, свикнали с по-монотонен живот, бъдат предявени по-големи изисквания, те също изпадат в дистрес.

Симптоми, предупреждаващи за дистрес

Това са: безсъние, умора, безапетитие или лакомия, редуване на запек с разстройство, раздразнителност, чувство за неспособност за справяне с проблемите, безразличие към всичко наоколо, усещане за провал, самоосъждане и самобичуване, колебливост и неувереност, липса на чувство за хумор, ужас от бъдещето, неспособност за концентрация, страхове нервни тикове, главоболие, плачливост, гризане на ноктите, често изпотяване, импотентност или фригидност, сърцебиене, притеснения без конкретни причини и др.

Болести, до които води състоянието на дистрес

Според Американската асоциация на домашните лекари, приблизително две трети от оплакванията на пациентите са свързани със стрес, а според американско списание Превеншън, стресът може да провокира или да влоши около 90% от заболяванията.

Болести, до които води дистреса са: заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, ракови и автоимунни заболявания, гастрит, язва, хроничен запек, колит, алергия (вкл. и бронхиална астма), ендокринни и обменни заболявания (повишено или понижено тегло, диабет, нарушения във функцията на щитовидната жлеза и др.), проблеми с потентност, либидо и менструацията, безсъние, депресия, главоболие, кожни проблеми, чести инфекции, преждевременно остаряване и много други.

За разлика от класическите успокоителни и антидепресивни лекарства, които, в огромното мнозинство от случаите, само потискат оплакванията (да не говорим за страничните им действия и за ефекта на привикване към тях), хомеопатичните медикаменти стимулират собствения оздравителен потенциал на организма, без това да е свързано с каквито и да било странични действия или с привикване.

Кои са хомеопатичните продукти, които могат да помогнат при дистрес

Списъкът включва някои от най-често използваните хомеопатични лекарства за преодоляване на повишената нервност и стреса, на тревожността, на чувството за страх и на други отрицателни емоции.

Аконитум напелус е медикаментът, използван най-често за овладяване на остри кризи на страх и тревожност, обикновено настъпващи при силни индивиди в относително добро здраве. Сърцебиенето, главоболието и зачервяването на лицето, свързани нерядко с рязко повишаване на кръвното налягане на “нервна” почва, засилват страха у човека, който само до преди малко се е чувствал съвсем нормално  и затова не може да си обясни рязката промяна, настъпила в него. Бруталността и неочакваността на гореизброените симптоми често карат хората, които ги изпитват, да си мислят, че се касае за сърдечен инфаркт или за мозъчен инсулт и това допълнително засилва страха и напрежението. Приложението на Аконитум напелус е много ефикасно и при рязко настъпващи хипертонични кризи, като в тези случаи то може да предотврати евентуални мозъчни или сърдечни усложнения.

Страмониум е хомеопатичното лекарство, което най – често се препоръчва за лечение на състояния и заболявания, провокирани от преживян ужас (заекване, тикове, нощно напикаване и др.), както и от страх от самота и тъмнина. Хората, отговарящи най-добре на лечение със Страмониум предпочитат да заспиват в компания и на светната лампа. Те често се будят от нощни страхове и кошмари.

Аргентум нитрикум действа най-добре на хора, които страдат от многобройни страхове и фобии. Те са непрекъснато тревожни, дори и без да има реална причина за това и често изпадат в страхови кризи, съпроводени от стомашни проблеми, световъртеж и др..

Желсемиум семпервиренс е най-подходящият медикамент за хората, които непрекъснато се притесняват за нещо. За разлика от чувството за тревожност, притеснението има реална основа – предстоящо събитие. Това притиснение често провокира световъртеж, треперене и чести позиви за ходене по малка или по голяма нужда. В най-тежките случаи притеснението предизвиква умствено блокиране, замъгляване на съзнанието и раздвояване на зрението. Нерядко са налице зачервяване на лицето и главоболие, най-вече в тилната област. “Желсемиум” е особено препоръчителен преди изпит или състезание и за хора, изправени пред сериозни премеждия (на които предстои операция, например).

Останалата част от списъка на хомеопатичните препарати от полза при борбата със стреса очаквайте скоро…

Източник: Puls.BG