Естествено справяне със стреса

Естествено справяне със стреса | Диана

Да си жив означава да си подложен на определено ниво на стрес, а всъщност той е необходим на всеки, който иска да се изяви най-добре. Стресът, обаче, също така може да съсипе живота ни. Когато сме под стрес се чувстваме физически отпаднали и изтощени.

Това, от което се нуждаем, е способността да управляваме стреса. Като цяло, стресът е свързан с вътрешни и външни фактори. Вътрешни – начина, по който тялото реагира на външните фактори, преумора, безработица, околна среда, изпити, тежка загуба, отношения, семейни или фамилни конфликти.

Хората имат различно ниво на поносимост към стреса – някои, преживяващи чести промени, се справят доста добре, докато други, изправени дори пред по-незначителна промяна, се чувстват под напрежение и стрес.

Важно е да имаме ясна представа кога изпитваме стрес, за да можем да предприемем положителни стъпки за предпазване и съхраняване на нашето здраве. За да си помогнем е необходимо да се научим да разпознавамесимптомите на стреса като: умора, безсъние, раздразнителност, напрежение, свръхчувствителност към критика, изтощен вид. Други признаци могат да бъдат: трудно събуждане, стомашно разстройство, повишена консумация на алкохол или цигари, липса на концентрация.

Когато забележите тези признаци у себе си, спрете и преценете какво предизвиква стрес във вашия живот. Справянето със стреса може да включва осъществяване на някои промени на външните фактори, които са във вашата среда, или на вътрешните фактори, които засилват способността да се справяме с нещата, пред които се изправяме.

Важно е да се предприемат положителни стъпки за освобождаване от стреса преди той да е навредил на психическото и физическото ни здраве.

Един от начините да помогнете на тялото  да се справи със стреса е да се опитате да направите генерален здравословен избор. Това означава:

Направете си списък и поемете контрола

Намерете време да обмислите какво предизвиква най-голям стрес у вас. Направете си списък, като отбележите и съответното ниво на стреса и как това ви се отразява. Вземете решение по точките в списъка, които могат да бъдат разрешени. Не всичко, което е отбелязано в този списък, може да бъде под пряк ваш контрол, но ние можем да контролираме начина, по който реагираме и действаме. По-добре е да слушате музика, радио или да четете книга, отколкото да се притеснявате или да се стресирате заради списъка с недовършени задачи!

Разтоварете се и се научете да казвате “Не”!
Има някои неща у дома или в службата, които човек не желае или не може да направи. Не се ангажирайте с нови задачи или ангажименти, просто, защото “трябва” – научете се да казвате “НЕ”!

Упражнения

Физическите упражнения позволяват на човек да се справи по-ефективно със стреса, като в същото време помага при справянето с напрежението и емоционалния стрес. Упражненията, дори толкова прости като ходенето, осигуряват на тялото начин да се освободи от напрежението.

Почивката осигурява на тялото време за отпускане – възможност за възстановяване и “презареждане” на тялото и ума.

Релаксация и медитация

Има толкова много начини за релаксация и медитация: някои могат да се научат в група, а други – самостоятелно- има много литература по въпроса.

Дишане и смях

Съществуват различни дихателни техники за намаляване на стреса, за релаксация и добър сън. Смехът намалява нивото на хормоните на стреса и освобождава ендорфини. Той е заразен, а и при него няма констатирани странични ефекти.

Ароматотерапия и масаж
Допирът и ароматът също са от значение за облекчаване на стреса, така че бихте могли да изберете ароматотерапия. А масаж с етерични масла, с лавандула например, може да бъде много релаксиращ.

Билки
Съществуват много билки, открити преди хилядолетия, които са изключително ефикасно средство срещу стреса, каквито са валериана, лайката и женшена.

Хомеопатия и акупунктура
Холистичен подход към лечение на причината за стреса и дисбаланса.

Водата ни хидратира и подпомага цялостната функция на организма (помага движението през храносмилателната система).

Здравословната храна осигурява протеини, витамини, минерали и други важни елементи, от които се нуждае нашето тяло, за да функционира добре.

Храни и хранителни добавки

Нашата диета може значително да повлияе на нашата търпимост и реакция към стреса. Склонни сме да ядем твърде бързо и да консумираме не-питателна храна. Бързата закуска и готовите ястия са лесно решение, но са далеч от идеалните. Включете в менюто си хималайска фина кристална сол (трапезна и за готвене, приготвяне на “Соле”), билков чай вместо кафе и яжте храни, богати на хранителни вещества, плодове и зеленчуци.

Чувствате се …Много ви се яде …Трябва да ядете …
Напрегнати, нервни, под стресШоколад, торти, пасти, сладолед, сметанаПлодове, макарони, ориз, картофи, зеленчуци, ръжен хляб, синьо-зелени водорасли АФА
Уморени, без настроение и летаргичниПица, бял хляб с масло, салам и сирене, чипсРиба, телешко, пиле, яйца, плодове, синьо-зелени водорасли АФА
Отчаяни и изпаднали в депресияПасти, торти, сладолед, кебапчетаСвежи подправки, пълнозърнести продукти, ориз и боб, синьо-зелени водорасли АФА