5 необичайни неща, които стресът причинява на тялото ви

5 необичайни неща, които стресът причинява на тялото ви | Диана

Стресът е физиологична реакция и не зависи толкова от нашите желания, той се отключва при определени ситуации.

Стресът е един от най-страшните човешки проблеми на нашето съвремие. Той е състояние на душевна тревога породена от чувства като страх, несигурност, превъзбуда, тревога и други напрежения, които нарушават цялостното ни равновесие. Повечето хора в наши дни са изложени почти постоянно на стрес – на работното място, у дома, в градския транспорт, в колата им, попаднала в задръстване… Стресът е навсякъде.

Той е не само в основата на повечето ни неудачи и проблеми, но е и разковничето на почти всички заболявания.

От сайтът Мама, татко и аз споделят 5 необичайни симптома, които се проявяват когато сме стресирани и ни карад да се чувстваме още по-зле.

1. Смаляваме се

Знаете ли, че губите 1 на 100 от вашата височина – над сантиметър и половина, ако сте средновисок човек, от момента, в който станете сутринта до времето преди да си легнете?

Това е доста странно наистина. Но благодарение на стреса в работата, „смаляването“ става още по-осезаемо в работните дни.

Защо се случва това?

Когато сте изправени, гравитацията и движението пресоват течността между прешлените на гръбнака. Стресът създава напрежение в мускулите на раменете и гърба, и натиска повече течността от обикновено, „правейки“ ви по-ниски от обикновено.

Но това не е единствения странен факт, който стресът причинява на тялото ви.

2. Шум в ушите

Според норвежко проучване, при мъжете има 39% по-голяма вероятност да получат шум в ушите, когато са в стресова ситуация или се налага да сменят работата си, например.  Причината е, че хормоните на стреса и безпокойството водят до вредна стимулация на вашите кохлеарни рецептори на ушите.

3. Сърбежи

Когато работите прекалено усилено, това може да предизвика необикновена активност на части от мозъка ви, които отговарят за „контрол по сърбеж“. Това може да доведе до сърбеж, обриви или други кожни заболявания.

4. Стресът свива мозъка ви

Според проучване, проведено в Йейл, стресът произвежда протеини, които забавят или блокират способностите на мозъка ви да изгражда синаптични връзки, които са кръстовищата, където невроните обменят съобщения. Това води до загуба на маса в мозъка във вашия префронтален кортекс – частта на мозъка, която отговаря за вземането на решения. Стресът индуцира мозъчното свиване и може дори да бъде свързан с деменция или Алцхаймер.

5. Причинява болки в стомаха

Конкретната връзка между емоционалното състояние и стомаха, все още не е открита. Но хормоните на стреса изглежда свръх стимулират областите на мозъка, отговорни за работата на червата, което може да доведе до гадене и стомашни разстройства.