Топ 6 на продуктите понижаващи стреса

Топ 6 на продуктите понижаващи стреса | Диана

Всички се сблъскваме със стреса в живота, но експерти в сферата на медицината твърдят, че храненето пряко влияе на начина, по който реагираме на стреса. Те посочват 6 продукта, които успешно помагат да се понижи неговото ниво.

Определени хранителни продукти помагат да бъде установен контрол над стреса, тъй като имат свойствата да понижават нивото на неговия хормон – кортизола.

На първо място това са овесената каша и други продукти от това зърно. Именно сложните въглехидрати в тях способстват за отделянето на серотонин в организма, а това е „хормонът на щастието”, който подтиска стреса.

Изследванията показват още, че употребата на аспержи също повишава настроението и понижава нивото на стреса. Това е така, защото в аспержите се съдържат много фолати.

Мидите са не само богати на цинк, но и притежават способността да понижават нивото на кортизола в организма и да укрепват имунната система.

Белият боб понижава нивото на стреса, а и способства за отслабването и регулирането на нивото на захарта в организма.

Не трябва да се пренебрегват и фъстъците, които също влияят положително за понижаването на количеството на кортизола.

Черният шоколад, който понижава кръвното налягане и осигурява чувство на покой, също е добро средство против стреса, но с него не бива да се прекалява.

Затова, когато почувствате стресова атака, пробвайте някой от тези продукти. Няма да сгрешите.

Източник: www.myclinic.bg