7 грешки в храненето, които съсипват кожата ви

7 грешки в храненето, които съсипват кожата ви | Диана

Вижте 7 хранителни навика, с които да внимавате.

Добрите гени не са достатъчни за красива кожа. Тя изисква постоянна грижа, поддръжка и внимание. Добър сън, правилните козметични продукти, предпазване от вредните ултравиолетови лъчи и не на последно място точните храни. Това са ключовете към младостта и свежестта на лицето ви. Повечето от вас инвестират сериозни суми в кремове и маски, ала забравят важността на хранителните навици за добрия вид на кожата си.

Ето и кои са най-често допусканите грешки, които могат да съсипят лицето ви, докато се заблуждавате, че правите най-доброто за него:

Въглехидрати

Ако консумирате повече рафинирани въглехидрати (като хляб, паста, сладки, сокове и т. н.) вие правите лицето си податливо на акне. Тези продукти повишават образуването на мазен себум и черни точки. Заложете на протеини, зеленчуци и пълнозърнести храни, които не повишават нивата на кръвната захар, отговорна за сдобиването с акне.

Прекалено солено

Имате подпухнал вид? За това е виновно не само недоспиването, а и прекомерната консумация на сол. Солта подува тъканите и придава уморен вид на кожата. А йодираната сол доказано повишава възможността да се сдобиете с акне.

Алкохол

Алкохолът може да бъде най-големият враг на лицето ви. Той води до дехидратация, което изсушава и сбръчква кожата много бързо. Освен това извежда от тялото витамин А, който помага за реновирането на клетките. Не е нужно напълно да се отказвате от спиртните напитки, но ги ограничете, ако искате да имате хубава кожа.

Прекаляване с млечните продукти

Проучванията показват, че млякото може да провокира появата на пъпки, черни точки и дори малки кисти. Хормон в бялата течност пък води до запушване на порите. Хората с хормонално акне трябва да избягват или да ограничават сериозно приема на млечни продукти.

Кафе

Трудно е да се избегне кафето, но то също трябва да е в разумни граници. Повече от 2-3 чаши на ден водят до увеличаване на кортизола в тялото. Хормонът на стреса доказано вреди на кожата като предизвиква дехидратация, изтъняването ѝ и нейното остаряване.

Захар

Хранителните режими, в които присъства повече захар, причиняват преждевременно остаряване на кожните клетки, унищожавайки колагена и еластина в тях.