Китайска билка с вълшебни избелващи свойства

Китайска билка с вълшебни избелващи свойства | Диана

Ние ходим на солариум, a азиатките се избелват…

Тайвански учен откри билка, често използвана в традиционната китайска медицина, чиито свойства могат да изместят избелващите кожата кремове на големите козметични корпорации, споделя откритието в. “Ню Йорк таймс”.

Известно е какво голямо внимание отделят азиатските дами на белия до невъзможност цвят на лицето си, припомня изданието.

Светлата кожа е символ за благородство и изисканост в представите на далекоизточните култури. Но досега азиатските жени се подлагаха на мъчителни избелващи процедури, за да постигнат идеала си за красота.

Много от използваните кремове предизвикваха зачервявания и възпаления, а други бяха откровено опасни заради някои съставки, като живака, известен със своята токсичност.

Дерматологът Мин Ван от медицинския университет Каосюнг в Южен Тайван предлага по-безопасен начин за разкрасяване. Той се разровил в билките от традиционната китайска медицина и открил вълшебните избелващи свойства на една от тях – Cinnamomum subavenium. Тя се оказала близък роднина на канелата и съдържала две съставки, които блокирали ензима тиросиназа, необходим за биосинтеза на меланина.

И тъй като меланинът е отговорен за цвета на кожата, косата и очите, след като тиросиназата бива “извадена от строя”, се получавало желаното избелване на кожата по възможно най-природосъобразен начин.

Назад към природата, дами… бихме добавили ние към откритието на д-р Мин Ван.