Защо хората имат лунички?

Защо хората имат лунички? | Диана

Защо хората имат лунички? Болезнени ли са и опасни ли са за здравето? Никой не се ражда с лунички, но когато те се появят, обикновено по време на детството, изскачат много въпроси.

Какво представляват луничките?

Луничките са малки или по-големи петна по кожата, които са с по-тъмен цвят. Те са гладки и се делят на няколко цвята като светло или тъмно кафяво, червеникави или жълто-кафяви.

Появяват се в резултат на клетъчно изменение в кожата, което причинява производството на повече меланин и пигмент. Луничките не са болезнени при допир и могат да се увеличат при излагането на кожата на слънчеви лъчи, без тя да е защитена.

Кой има лунички?

Не всеки човек развива подобни пигментни петна. Учените обаче са определили някои критерии за появата на луничките, като повечето хора, които ги имат, попадат в тези категории:

Наследственост – ако някой член от семейството ви има лунички по лицето или ръцете си, тогава шансовете и вие да ги развиете, са доста големи. Роднините често споделят един тип кожа, което означава, че с годините, нерядко страдат от едни и същи кожни проблеми.

Коса и кожа – хората, които са с червена коса и бледа кожа са по-склонни към появата на лунички. Въпреки това, русите или хората с тъмна коса, също могат да ги развият. Като цяло, хората със светла кожа и светли очи са по-предразположени.

Излагане на слънце – то предизвиква появата на луничките, както и тяхното разпространение или потъмняване. Луничките са знак, че кожата е била изложена на опасни ултравиолетови лъчи и тялото се мъчи да възстанови кожата.

Видове лунички

Известни са два основни типа. Такива, които се появяват по лицето, шията и ръцете на хората със светла кожа, след по-дълъг престой на слънце. Те обикновено избледняват, когато предпазим кожата от вредните UV лъчи.

Другите са по-известни като старчески петна и се срещат често по ръцете и лицето на по-възрастните хора.