Ракът на кожата се е увеличил двойно за 30 години

Ракът на кожата се е увеличил двойно за 30 години | Диана

Меланомните клетки обикновено са високодиференцирани, което ги прави слабо чувствителни на химиотерапия и лъчелечение.

Случаите на меланома – най-смъртоносната форма на рак на кожата, са се увеличили двойно за последните три десетилетия. Това показва проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Меланомата е виновна за над 9 000 смъртни случай годишно в САЩ.

Статистиката показва, че през 1982 г. нивата на опасната форма на рак на кожата са били 11,2 случаи на 100 000 души, за да достигнат до 22,7 случая на 100 000 души през 2011 г.

Годишните разходи за лечение на меланомата са достигнали до $457 млн. през 2011 г. Очаква се те да се увеличат до $1,6 млрд. през 2030 г.

Лекари предупреждават, че 90% от случаите се дължат на неразумно излагане на слънце.

Типичният меланом е черен, поради синтезирания от клетките меланин. Съществуват обаче и безцветни (левко-меланоми), при които в процеса на злокачественото си израждане туморните клетки са загубили способността да синтезират пигмент. Тези меланоми обикновено са по-злокачествени от черните.

Връзката между меланомните клетки е твърде слаба. Те лесно се отделят от тумора, и биват отнасяни чрез лимфата и/или кръвта. По тази причина меланомът метастазира много рано и изобилно, навсякъде в организма: регионални лимфни възли, вътрешни органи, мускули, кости, мозък; ако пациентът има други тумори – дори в тях.

Меланомните клетки обикновено са високодиференцирани, което ги прави слабо чувствителни на химиотерапия и лъчелечение, и намалява имунната реакция срещу тях, а това спомага за бързия растеж на тумора. Метастазите като правило растат по-бързо от оригиналния тумор: често при аутопсия на починали от меланома се намират огромни метастази из цялото тяло, но оригиналният тумор е толкова дребен, че патологоанатомите не успяват да го открият. Всички тези особености правят меланома един от най-опасните и трудно лечими тумори.