5 мита за рака, в които трябва да престанем да вярваме

5 мита за рака, в които трябва да престанем да вярваме | Диана

Някои заблуди за причините за възникване на онкологични заболявания.

Нека се опитаме да развенчаем част от срещащите се заблуди и митове за рака и причините за възникването на онкологични заболявания.

Мит 1. Клетъчните телефони и захарозаместителите предизвикват рак

Независимо от разпространеното мнение “досега няма никакви свидетелства, че телефоните и захарозаместителите са свързани с онкологичните заболявания на човека”, казва онкологът Джек Джейкъб.

Откъде идва този мит? Изследвания, проведени на животни през 70-те години, свързали захарозаместителите с рака – но човекът тук няма нищо общо. И макар да е имало учени, доказващи връзката между рака на мозъка и клетъчните телефони, съществуват и изследвания, които опровергават тази връзка. Управлението на контрола над продуктите и лекарствата в САЩ и Световната здравна организация смятат, че данни за вреда няма.

Мит 2. Хората с тъмна кожа не боледуват от рак на кожата

Бялата кожа действително увеличава шансовете за меланома и други видове кожен рак. Но имунитетът не дава много предимства. Хора с тъмна кожа и техните лекари могат да пропуснат ранните признаци на кожен рак, които се появяват под ноктите, на ръцете, стъпалата, в устата, клепачите и в областта на гениталиите. А това значи, че по-често ги диагностицират в късен стадий, когато лечението е затруднено.

Мит 3. Мазнините са вредни за сърцето, но нямат отношение към рака

По данни на Американското онкологично общество наднорменото тегло играе роля във всяка пета смърт от рак. То повишава риска от рак на дебелото черво, на бъбреците, панкреаса, жлъчния мехур и простатата. А също може да усложни прогнозата в случай на заболяване. Отделяните от мастните клетки вещества (естроген, адипокин и инсулиноподобен растежен фактор) само усложняват нещата.

Мит 4. Ракът не се предава от човек на човек

Да, самият рак наистина не може да се предава. Но някои вируси, свързани с него – да. Например за последните 10 години човешкият папиломен вирус (HPV) силно е изменил ситуацията с рака на устата и гърлото. Преди от тях основно са страдали пушачите и алкохолиците, но днес до 70% от случаите са свързани с HPV. Вирусът се предава и при орален секс и може да доведе до рак след много години.

Мит 5. Тен активаторът защитава от рак на кожата

Време е да се забрани фразата “здравословен тен”. Кожата, потъмняла от въздействието на ултравиолетовите лъчи на Слънцето или солариума, вече е пострадала, а това значи, че рискът от рак се е повишил. Да не говорим вече за появата на бръчки, избледняване на кожата, кафяви петна и други признаци на стареене.

Освен това тен активаторът дава само минимална защита от Слънцето – примерно SPF 3. А ако изгорите отведнъж, това вече повишава шансовете да се сдобиете с меланома. Защитният крем е жизненонеобходим, но само той не е достатъчен. Постарайте се да прекарвате по-малко време на слънце между 11 и 14 часа, когато потокът от ултравиолетови лъчи е най-силен.