Откриха молекулата-убиец на рак

Откриха молекулата-убиец на рак | Диана

Белтък, който превключва имунната система в режим “турбо” срещу всякакви вируси и всички видове рак вече е известен на учените. Това е пробив, който според откривателите от лондонския “Импириъл колидж” цялостно ще “промени правилата на играта при лечението на рака”.

Вече се разработва генна терапия на базата на новия белтък и се очаква до 3 г. да започне изпробването й с хора, съобщи сп. “Сайънс”.

“Много сме развълнувани, тъй като открихме белтък, който възбужда имунната система срещу рака по съвсем различен начин”, казва проф. Филип Аштън-Рикхарт, имунобиолог от колежа. “Този белтък е напълно непознат. Никой досега не го бе виждал, никой не предполагаше, че съществува. На вид и като функция не прилича на никой друг”, допълва той.

Белтъкът е наречен молекула за емулсия на лимфоцити (ЛЕМ). Той стимулира образуването на Т-клетки, които са имунните убийци на рака. В нормалния случай, щом имунната система засече ракови клетки, тя се активизира за борба с тях, като изпълва кръвния поток с Т-клетки. Те обаче бързо свършват и туморът остава недоубит. Новият белтък обаче дава толкова мощен тласък на имунитета, че Т-клетките вече са в изобилие.