Научен пробив! Откриха метод за ранна диагностика за рак на панкреаса

Научен пробив! Откриха метод за ранна диагностика за рак на панкреаса | Диана

Дава шанс на 60% от болните. Сега оживяват едва 3%.

След 40 години търсене най-после е открит тест за ранна диагноза на най-смъртоносния рак – на панкреаса. Постижението на екип от института “Бартс” за борба с рака е определено като “научен пробив” от експерти пред в. “Дейли телеграф”.

В момента от пациентите с рак на панкреаса само 3% преживяват до 5 г. Повечето умират 4 до 6 месеца след поставяне на дигнозата. Въпреки напредъка в лечението на другите видове рак при рака на панкреаса няма снижение на смъртността за последните 40 г.

Не е известна обща причина за заболяването. Смята се, че освен наследствено предразположените застрашени от рака на панкреаса са затлъстелите и разболелите се от диабет след 50-годишна възраст.

Този вид рак бива наричан “тихият убиец”, тъй като се развива без никакви симптоми. В над 80% от случаите се открива чрез разсейките му в тялото, когато вече е късно да бъде опериран. При ранно откриване обаче е 60% лечим. При откриване във II стадий шансът за успешно лечение е 20%.

Чрез прост тест на хора с рак на панкреаса екипът от “Бартс” е открил специфична поредица от 3 белтъка в урината им. Той изследвал 488 души, от които 192-ма имали рак на панкреаса, а 92-ма – панкреатит. Увеличеното съдържание на белтъците LYVE1, REG1A и TFF1 в урината им свидетелствало за рак на панкреаса в I или II стадий с над 90% точност.