Професор Никола Владов: Рак на панкреаса се лекува успешно

Професор Никола Владов: Рак на панкреаса се лекува успешно | Диана

Проф. Владов е водещ специалист по трансплантации на черен дроб у нас. Той говори за рак на панкреаса в предаването „Духът на здравето“

Проф. Никола Владов е началник на Клиниката за чернодробно-панкреатична хирургия. Той е извършил много трансплантации на черен дроб у нас. След всяка успешна чернодробна трансплантация медиите търсят проф. Владов за коментар, и затова той е познат на широката аудитория.

Проф. Владов гостува в поредицата „Духът на здравето“, където с д-р Щонова  коментираха и разискваха темата за  рак на панкреаса.

Д-р Щонова започна разговора като припомни за трагедията на Стив Джобс.

Лекарите откриват рак на панкреаса в начален стадий и му предлагат операция. Стив Джобс отказал и започнал да се лекува с алтернативна медицина – диети, храни, духовни практики. След като видял, че няма полза, Стив Джобс потърсил хирурзи, но когато го прегледали, се оказало, че метастазите от панкреаса се разпространили и по съседните органи.

Преди 2 дни Американското онкологично общество публикува една стряскаща статистика.

Според нея ракът на панкреаса през 2016 г. се очаква да отнеме повече животи на пациенти, отколкото ракът на гърдата.

Проф. Владов обясни, че докато  бил студент, рак на панкреаса е било едно „екзотично“ заболяване, докато днес, за съжаление, това не е така.

Рисковите фактори са:

Основният и най-голям причинител на рак на панкреаса е стресът. Той отключва рака.

Ако човек се храни нерационално, затлъстява, пуши – тези допълнителни фактори помагат за много по-лесното отключване на рак, за разлика от хората, които водят здравословен начин на живот.

Рак на черния дроб също се пренася и при панкреаса.

Рак на дебелото черво причинява образуването на метастази в черния дроб, а след това и на панкреаса.

Повишаване на кръвната захар също може да доведе до появата на рак на пакреаса.

Рак на панкреаса вече може да се лекува и само с химиотерапия, без да бъде опериран или пипан хирургически по друг начин. Но в много от случаите първо туморът трябва да бъде отстранен, а след това да се направи химиотерапия.

Благодарение на модерните методи – лъче и химиотерапия, хиляди пациенти с рак на панкреаса продължават да живеят и доживяват до дълбока старост.

По същия начин, аналогично лечение спасява болните от рак на дебелото черво. Така медиците предпазват черния дроб и панкреаса.

Като анатомия панкреасът се състои от глава, тяло и опашка. При рак на панкреаса с тумор на  тялото  или на  опашката – лапароскопските интервенции са позволени. Ако е засегната главата на панкреаса се извършва  отворена оперативна интервенция – стандартна операция чрез направен разрез със скалпел или с лазер.

Профилактиката за откриване  рак на панкреаса е изключително важна.

Лична отговорност  на всеки  човек е да отиде на годишен профилактичен преглед чрез  ехография на коремните органи един път в годината.