Китайско противораково лекарство се готви да стъпи на американския пазар

Китайско противораково лекарство се готви да стъпи на американския пазар | Диана

Американската администрация по храните и лекарствата – FDA (се съгласи вид лекарство на традиционната китайска медицина да навлезе в трета фаза на клинични изследвания.

Канглайт (Kanglaite, 康莱特) е противоракова емулсия за инфузия, която съдържа екстракт от семена коикс. Лекарството премина втората фаза от изпитания за ефикасността му в лечението на рак на панкреаса, съобщава агенция Синхуа.

Професор Ли Дапън, който е един от разработчиците на лекарството и член на Китайската академия по инженерство, обяви края на втората фаза и началото на третата на пресконференция миналата седмица.

Коиксът е важно растение за традиционната китайска медицина. Доказано е, че препаратът Канглайт има значително въздействие при злокачествени образования на панкреаса, белия и черния дроб дори в късен стадий. „пациентите обикновено живеят по-дълго, ако го използват едновременно с химеотерапията”, добавя проф. Ли.

След като се установи, че ползите са повече от рисковете, лекарството може да бъде одобрено за продажба, казва д-р Джон Пол Уаймак, който е част от екипа на Американската асоциация по храните и лекарствата, изследваща китайското противораково лекарство.

Поради ниската токсичност на препарата и ползите му в лечението на рака на панкреаса, вероятно той ще бъде пуснат на американския пазар само с една фаза от тестове от трета степен вместо нормалните две. Разработчиците плануват в третата фаза да включат 750 пациента от Китай, САЩ и Европа. Тя ще бъде завършена за три или четири години и ще струва около 50 милиона щатски долара.

„При комбинираното лечение на рак на панкреаса с Канглайт и химиотерапия не се наблюдава повишена токсичност”, казва д-р Уаймак, „нито значими разлики при пациентите от различни раси и етноси.”

След като приключи третата фаза от изследвания, Канглайт ще стане третото лекарство на традиционната китайска медицина, което стъпва на западния пазар. Другите две са ефедрин (стимулант и средство за намаляване на отоците, което съдържа китайска ефедра(麻黃)) и артемизинин (лекарство срещу малария).

В момента Американската администрация по храните и лекарствата преразглежда материалите за безопасността на лекарството, предоставени от компанията-производител.

Канглайт се изпозлва широко в Китай след като получи сертификат през 1995г. През 2001г. в Русия също започнаха клинични тестове на лекарството, през 2003г. то получи сертификат за регистрация и от 2005г. насам е включено в списъка с противоракови лекарства, продавани с рецепта в аптеките и болниците на страната.