Китайската традиционна медицина постепенно започва да разкрива тайните си

Китайската традиционна медицина постепенно започва да разкрива тайните си | Диана

Китай комбинира наплива на западните компании към неговия пазар на лекарства, с местни разработки, базирани на народната медицина.

Традиционната медицина започва да придобива все повече почитатели. Китайската също не е изключение. Така например китайските легенди векове наред са възхвалявали полезните качества на рядко бяло цвете – уйгур (или саусуреа), растящо по заснежените планински върхове, смятано за панацея и еликсир толкова силен, че може да върне мъртвите към живота.

Днес в лаборатории в Шанхай и Хонконг учени изучават внимателно това малко, сбръчкано цветенце с големината на авокадо и известно в ботаниката като Saussurea Involucrata, а в Китай като Tian Shan Xue Lian. С негова помощ те се надяват да разработят ново лекарство за сърце.

В търсене на нови и по-ефективни лекарства учените в Китай преразглеждат традиционните китайски лекове – корени и билки, използвани в продължение на хиляди години – за да открият активни съставки, които да бъдат включени в лесни за производство и ефективни като употреба медикаменти.

Но за разлика от много други, които вече продават традиционни китайски лекарства под формата на пудри и капсули, учените отиват по-далеч, подлагайки тези лекарства на сериозни клинични тестове за да могат традиционните лекарства да получат по-широка подкрепа по целия свят.

Проектът получава изключителна правителствена подкрепа. Според професора по кардиология Ли Гуиронг от Университета в Хонконг, саусуреата се използва от хиляди години в Тибет и Индия за лечение на различни болести. Китайските лекари са го използвали най-вече за борба с различни сърдечни проблеми.

Професорът споделя, че работи над това вече осем години. Целта на проекта е с едно лекарство с по-малко странични ефекти да се възвърне нормалният сърдечен ритъм на страдащите от аритмия.

Откакто Пекин започва употребата на високи технологии за производството на лекарства, отпускайки 13,7 милиарда юана, китайските учени се радват на небивала правителствена подкрепа и достъп до средствата, нужни за разработка на по-добри лекарства и методи за диагностика на хроничните заболявания.

Учените вече са изолирали ключовата съставка – акацетин, създали са нейно синтетично копие и са го тествали успешно върху лабораторни животни.

Сега основната съставка се пречиства и учените се надяват да започнат клинични изпитвания с хора до три години. Най-голяма фармацевтична компания на Хонконг ще се заеме с тази задача. Вече е получен патент за акацетина и учените гледат с надежда в бъдещето, когато лекарството ще се разпространява в Китай и дори по целия свят.

Въпреки че традиционните китайски лекарства се използват от векове, те са значително по-малко популярни и разбирани извън Китай. Чрез подлагането на клинични изследвания на съставки, заимствани от китайската традиционна медицина, експертите се надяват да докажат ефикасността им и да търгуват и на чуждите пазари.

Едновременно с подкрепата на Китай за своя фармацевтичен сектор, западни компании също си проправят път към страната. Само през последните месеци световни лидери в бранша обявиха амбициозни планове за разширяване на пазарите си на изток. Причината за това е проста – китайският пазар на лекарства по рецепта, който се очаква до 2020 г. да стане вторият по големина в света, се оценява на повече от 900 милиарда юана до 2015 г., като само през 2010 г. е бил 404 милиарда юана.

Докато вниманието е насочено към това какво западните фармацевтични компании правят в Китай, се предполага, че значителни ресурси се пренасочват към изследване на традиционните китайски лекарства и не след дълго най-добрите от тях ще стоят редом до най-добрите западни продукти.

През последните няколко години правителството на Китай отпусна 12 милиарда юана за развитието на биотехнологиите и търсенето на нови лекарства.

Всички големи китайски фармацевтични компании се включват в разработването на качествени и международно признати продукти. Някои се концентрират върху разработването на продукти от сурови материали със силни качества лекарства, докато други се обръщат към патентовани китайски продукти.

Този различен подход – работа с доказали се традиционни китайски лекарства в търсене на активната съставка – се насърчава от най-известният китайски медикамент за износ, лекарството за лечение на малария артемизинин.

Артемизининът, използван още от древността за лечение на малария, днес се извлича от сладък пелинов храст (едногодишен пелин – Artemisia annua). През 60-те години на 20 век учените успяват да изолират активното вещество и днес то вече е най-доброто и продавано средство за борба с болестта по света.

Китайското правителство подкрепя традиционните китайски лекарства. Те се определят като важно наследство с което китайците се гордеят. Те също така вярват, че трябва да използват тези 5000 години опит.

А и в крайна сметка, всеки подход, който държи хората здрави и далеч от болниците, е добър.