До 35 г. човечеството ще победи рака

До 35 г. човечеството ще победи рака | Диана

Надеждите са справяне с коварната болест стават все по-големи

До 2050 година човечеството ще завоюва окончателна победа срещу онкологичните заболявания. Според учените на University College London след малко повече от 20 години ракът няма да взема жертви, като единствено нелечим той ще остане само за възрастните над 80 години.

Специалистите посочват 5 причини, които потвърждават техните оптимистични прогнози.

Според тях все по-нарастващата тенденция за намаляване на броя на пушачите е една от причините в следващите десетилетия да преборим коварната болест. Данните показват, че пушенето причинява един от четири смъртни случая.

Генетичната революция също дава надежда в битката с рака. Знанията на учените за генетичните мутации, които водят до онкозаболяване, се обогатяват. Така лекарствата действат на все по-индивидуално ниво, като така “атакуват” конкретни генетични причини за образуването на ракови клетки.

Медицината разполага с все по-добри лекарства, които значително удължават живота на пациентите с рак. Това още повече подобрява прогнозите за борбата с онкозаболяванията.

Ранното диагностициране на заболяването също ще има принос. Хващането на рака в ранна фаза е един от най-важните фактор за успеха на лечението.

Все повече хора обръщат внимание на това дали водят здравословен начин на живот. Намаляването на рисковете за тялото ни дава по-големи шансове да се предпазим от риска от онкозаболяване.

Христина Рафаилова, www.inews.bg