Учени са открили вероятната причина за устойчивостта на слоновете срещу рак

Учени са открили вероятната причина за устойчивостта на слоновете срещу рак | Диана

Слоновете са забележителни животни, които се славят с познавателни способности, поставящи ги наравно с приматите, делфините и китовете, пише CNET. По-малко известен е фактът, че слоновете са необичайно устойчиви срещу ракови заболявания и учените се опитват да разберат причината от десетилетия. Изследване на Университета на Юта, Аризонския щатски университет и Института за ракови заболявания „Хънтсман“ може да е достигнало до отговора на този въпрос. Докладът е публикуван в журнала на Американската медицинска асоциация.

Слоновете притежават 38 допълнителни генни варианта, съдържащи протеин, наречен р53, който подтиска туморите. За сравнение, хората имат само два варианта, които съдържат р53. Изглежда могъщите животни се отличават и с по-ефективен механизъм за унищожение на уведените клетки, които могат да станат злокачествени, пише „Фокус”. Клетките на слона са два пъти по-активни при унищожаване на увредени клетки от здравите човешки клетки.

“Природата вече е открила начин да предотвратява рака. От нас зависи да разберем как различни животни се справят с проблема и да приспособим тази стратегии, за да предотвратяваме рак при хората”, казва един от авторите на проекта Джошуа Шифман. Изследването е проведено в продължение на няколко години в сътрудничество с зоологическата градина „Хогле“ в щата Юта и Центъра за защита на слоновете „Брос“. Екипът е проучил мащабна база данни на смъртни случаи на слонове и е установил, че ракът е причина за по-малко от пет процента от тях. При хората процентът на смъртността, причинена от рак е между 11 и 25 на сто.

Любопитно е да се отбележи, че години наред учените са смятали, че слоновете са по-предразположени към рак, тъй като те имат 100 пъти повече клетки от хората. Това означава, че вероятността да се развие злокачествена клетка е 100 пъти по-голяма. Новото изследване е проучило щателно слонския геном и е установило, че 40 гена съдържат р53, като 38 са ретрогени или модифицирани копия на гени, които са се развили с течение на времето.