Битката с рака – големият пробив идва!

Битката с рака - големият пробив идва! | Диана

Генномодифицирани имунни клетки, ултразвукови вълни и вируси са новите убийци на страшната болест. Агенция SBS News класира някои от най-важните открития в лечението на рак в последно време.

Едно от най-иновативните е пробивът на американски учени, успели да използват модифицирани имунни клетки за подобряване на състоянието на болни пациенти. Т.нар. Т-клетки убийци всъщност представляват бели кръвни клетки, взети от конкретния болен пациент, генномодифицирани и след това отново върнати в организма на болния.

Експериментът е осъществен от Центъра за изследвания на рака “Фред Хътчинсън” в Сиатъл и доказва, че имунните клетки дори на болни пациенти са в състояние да атакуват тумори и да ги унищожат. Терапията дава неочакваните 90% успеваемост и чрез нея значително е подобрено състоянието дори на пациенти в краен стадий на болестта.

Всъщност иновативният метод е приложен при 35-има пациенти с левкемия, за които лекарите не са предвиждали повече от пет месеца живот. След стимулирането на имунната им система с модифицирани Т-клетки над 90% от болните са в пълна ремисия. Лечението е приложено и на 40 пациенти с неходжкинов лимфом и над 80% от тях са със значително подобрено състояние след терапията. Учените, които работят над лечението с модифицирани имунни клетки вече няколко години, са категорични, че то в бъдеще ще замени химиотерапията и ще води до много по-добри резултати.

Успешното приложение на Т-клетките е доказано върху мишки още през 2013 г. Тогава екип от детската болница във Филаделфия разработва клетките убийци с цел приложение при автоимунни заболявания, рак, диабет тип 1 и множествена склероза. След успешните резултати от приложението и върху хора специалистите са категорични, че това лечение е път към свят без рак.

Генното модифициране на Т-клетките все още е скъп и сложен метод, но то постига две жизненоважни цели – дава възможност на имунната система да разпознае раковите клетки като опасни, а от друга страна, не им позволява раковите клетки да блокират имунните.

Учените подчертават, че този тип лечение има огромно предимство, защото дава имунитет за години напред. Доказателство за това са пациенти с левкемия, на които методът е приложен в експериментален вариант още преди 14 години и те и до днес са в добро здраве.

Смята се, че тези Т-клетки са така “програмирани”, че да засилват съпротивителните сили на организма и да разпознават и унищожават опасни клетки още в зародиш. Освен за лечение американските специалисти смятат да доусъвършенстват разработката и за създаване на ефикасна ваксина срещу рак.

На Десетата европейска конференция за борба с рака, която се проведе миналия месец в Амстердам, бе представено и революционно лекарство, за което се смята, че има потенциала да се превърне в унищожител на рака на гърдата. Откритието е на екип от университета “Манчестър”, който проучва влиянието на активния агент Трастузумаб при жени, засегнати от болестта. Учените откриват, че когато този препарат се комбинира с друг – Лапатиниб, резултатите са неочаквано добри. Екипът дори остава изненадан, че комбинацията от тези препарати може да унищожи някои видове туморни клетки за по-малко от две седмици.

Експерименталното лечение е приложено на 66 жени, на които е предстояла операция. Учените с ентусиазъм наблюдават, че за около 11 дни при всички пациентки туморите са намалили значително размерите си или дори напълно са изчезнали. Това дава на специалистите увереността да твърдят, че подобно лечение ще може да се прилага още при диагностициране на рак на гърдата и ще предотврати операция и химиотерапия.