Отровата на осата може да помогне в битката срещу рака

Отровата на осата може да помогне в битката срещу рака | Диана

Необходими са още изследвания, преди да е напълно безопасно за прилагане върху хора.

Отровата на вид оса, живееща в Бразилия, може да бъде използвана като оръжие за борба с рака, смятат учени. Според лабораторни изследвания токсинът MP1, който се намира в жилото на осите, убива ракови клетки, без да вреди на здравите в човешкото тяло. Учените от Университета в Бразилия са установили, че експерименталното лечение се свързва с туморни клетки и кара от тях да изтичат жизненоважни молекули, пише Би Би Си.

Според екипа на професор Жуао Ругиеро Нето MP1 взаимодейства с мастните молекули, които обикновено се намират по повърхността на раковите клетки, създавайки дупки, през които молекули, важни за съществуването на клетките изтичат навън.

В същото време обаче при здравите клетки подобни мастни молекули се намират вътре в тях, което не им позволява да бъдат засегнати от лечението.

Осите Polybia paulista са агресивен вид, разпространен в югоизточна Бразилия. Въпреки успехите на лечението обаче, то все още е в начален стадий и са необходими още изследвания, преди да е напълно безопасно за прилагане върху хора.

“Това би могло да бъде използвано в развитието на нови комбинирани терапии, където едновременно се използват няколко лекарства, за да се повлияе на рака, като се атакуват по едно и също време различни части на раковата клетка“, казва д-р Пол Беалс от университета в Лийдс, който също е участвал в изследването.

Според него лечения на рак, които атакуват липидния състав на клетъчната мембрана ще бъдат напълно нов клас противоракови лекарства.