Кандидоза – вече се лекува лесно

Кандидоза – вече се лекува лесно | Диана image 2

Кандидоза, млечница, кандидозен колпит… Това са наименования на едно и също заболяване, което в една или друга форма се изкарва от 75 % от жените. Кандидозният колпит се причинява от микроорганизми, гъбички от рода Candida, оттук идва и названието му. Размерът на тези микроорганизми е 1,5-10 мкм, не се виждат с невъоръжено око. Имат кръгла или овална форма и образуват спори при размножаването си.

Преди кандидозата се отнасяше към раздела с венерическите заболявания, т.е. заболяванията, предавани по полов път. Понастоящем медиците не са така категорични в класифицирането й, тъй като кандидозата се среща и при деца и жени, които не водят полов живот.

Известни са над 170 вида гъбички от рода Candida. Много от тях могат да пребивават в организма на здравата жена без да предизвикват оплаквания и възпалителен процес. Тези жени са само носители на гъбичките. При 20 % от жените гъбички от този род влизат в състава на влагалищната микрофлора, което не налага лечението им. Заболяване се развива само при определени условия.

Най-често кандидоза се развива при следните фактори:

  • Продължително, често необосновано, приемане на антибиотици;
  • Прием на медикаменти – цитостатици, орални контрацептиви, лекарства, които потискат имунитета;
  • Хронични заболявания – особено възпалителни заболявания на женските полови органи;
  • Заболявания на ендокринната система – захарен диабет, затлъстяване, хипотиреоза и др.;
  • Бременност;
  • Менструация;
  • Дефицит на витамини С, В1, В6 и др.;
  • Повишена сексуална активност и др.

Микрофлората на влагалището съдържа различни микроорганизми. Благодарение на тях организмът се защитава от попадащите във влагалището болестотворни микроби. При най-малкия дисбаланс се създават благоприятни условия за увеличаване ръста и размножаването на микроорганизми, което може да причини различни заболявания.

Това се случва при продължителен прием на антибиотици, които са насочени да унищожат определени бактерии, но те убиват и други полезни микроорганизми, в резултат на което нарастват трети. Ето защо при назначаване на антибиотици се съобразява чувствителността на бактериите към лекарството. Успоредно се изписва и препарат против гъбички, както още по време на лечението и след това се назначават средства за подпомагане на естествените защитни сили на организма.

Лечение

Най-вероятно лекарят ще предпише Клотримазол, вагинални свещички за жените или друго от същата лекарствена група. Трябва да се знае, че гъбичните инфекции, включително и тези с Candida се лекуват с упоритост от страна на пациента. Има случаи на кандидоза, които се лекуват с години, тъй като затихването на инфекцията за момента, не е гаранция, че тя пак няма да се появи.

По-успешно ще върви лечението, ако се комбинира с перорален прием, напр. на Фунголон – 150 мг през седмица, особено ако хронифицира. Лечението не трябва да се прекъсва, докато симптомите не изчезнат напълно (зачервяването, бялото течение, сърбежа)и дори да се продължи след това с разреден прием (мазилата веднъж- дваж седмично, таблетките веднъж месечно.) Самолечение никога не трябва да се започва.

Лекар трябва да определи дали вида на гъбичките е Кандида и се назначава съответното лечение. Взима се влагалищен секрет и се правят посевки с него.Обикновено приКандида или каквато и да е инфекция, кръвните изследвания показват повишено ниво на левкоцити. След прекарана кандидоза, за препоръчване е бельото да се пере на ръка с бебешки сапун, като най-неутрален и много гореща вода. Не се предавайте на мицела на гъбите, те упорстват, упорствайте и вие, за да оздравеете!

Медикаменти при Кандидоза

Обикновено във влагалището се поставят таблетки, крем или глобули. Някои от най-често прилаганите лекарства са монистат, клотримазол, фемстат, нистатин, микостатин, низорал, гинопеварил и други.

Кандидоза и хранене

Ограничете употребата на продукти, съдъджащи въглехидрати захар, плодове, сдадко вино, тестени изделия от бяло брашно.

Изключете от менюто си пълномасленото мляко, но наблегнете на киселомлечните продукти с живи бактерии. Така се нормализира микрофлората.

Полезно е да приемате витамини от групата В, препарати с фосфор, желязо и калций.

Като спомагателна терапия при кандидозата фитотерапевтите препоръчват следната смес – по 10 г хвойнови и елови пъпки; 15 г брезови пъпки; 20 г градински чай  и по 5 г бял равнец и листа от евкалипт.

Източник