Кандидоза при мъжете: симптоми и лечение

Кандидоза при мъжете: симптоми и лечение | Диана

Кандидоза при мъжете – вид гъбична инфекция, която се отразява на урогениталния тракт. Мъжете, страдат от това заболяване много по-малко от жените, което се дължи на факта, че гъбичката просто се отмива от урината от пикочния канал по време на уриниране. Ето защо всяка проява на кандидоза при мъжете е тревожен знак и показва че имунната система на организма е отслабена.

Причини за възникване на кандидоза при мъжете

Кандидоза (млечница) при мъжете се причинява от гъбички, дрожди от рода Candida. Тези гъбички са широко разпространени в природата и живеят на храни, на предмети за бита и бързо се заселват в лигавиците на хората (включително лигавицата на носа, пикочните пътища и храносмилателния тракт) и кожата му. Според изследвания, гъбичките Candida са част от нормалната микрофлора на човешкото тяло и често се откриват в проби, взети от иначе здрава вагинална лигавица или уретра.

Въпреки това, при определени условия, тази гъба е в състояние да придобие патогенни свойства. По-специално, за развитието на кандидоза допринасят следните фактори:

 • придобита имунна недостатъчност и вроден характер;
 • продължителен и неконтролиран прием на антибиотици и други лекарства;
 • чести, резки промени в климатичните зони;
 • емоционална и нервна шок, стрес;
 • присъствието в организма на инфекциозни вирусни заболявания;
 • ендокринопатии;
 • свръхрастеж на лигавиците;
 • нарушена защитната функция на слизестата мембрана

След като заразят лигавицата, патогенните гъбички започват да се размножават, и образуват псевдомицел. Неговите клетки са прикрепени към богати на гликоген епителните клетки на лигавицата. Те се разпределят и паразитират в тяхната цитоплазма и ядро. Тогава Candida отделя редица липолитични, протеолитични ензими и раздразват меките крайща на сетивните нервни окончания.

Симптоми на кандидоза при мъжете

По гениталиите на мъжете първоначално се проявяват възпалителни лезии на препуциума и главичката. В засегнатите области първо се проявяват подуване и зачервяване, придружени от парене и сърбеж, а след това – интензивно бяло течение, което има остра и неприятна миризма. В бъдеще се подува пениса, пациентът започва да се чувства болка при уриниране и полов акт.

Като цяло, вероятността от зараза с кандидоза при мъжете не е толкова голяма, както при жените. Но ако се отложи посещението на лекар за дълго време болестта може да разпространи Candida в цялото тяло и да доведе до усложнения.

Диагностика на кандидоза при мъжете

В повечето случаи, диагнозата на кандидоза могат да бъдат диагностицирани с типични симптоми на заболяване. Въпреки това, фактът, че това заболяване често е придружено от допълнителни бактериална инфекция, трябва да се потвърди с допълнителни лабораторни изследвания.

Материалът за научни изследвания се взима като се остъргва от препуциума или главичката на пениса. В пробата за изследване под микроскоп се наблюдават много гъбички Candida,  и бактерии – патогени.

В лабораторна диагностика, се провежда общо изследване на пациента, в която сае определят причините за рязкото отслабване на имунната система на организма му.

Лечение на кандидоза при мъжете

Кандидоза при мъжете е една от тези болести, които са трудни за лечение. В някои случаи, за да се преодолее трябва да се извърши пълна проверка на пациента и да извърши спешно лечение на определени заболявания.

Мъжете, заразени с млечница, е добре да изключат от менюто си хляба, стари сирена, и всички сладки които се смятат за идеална среда за отглеждане и растежа на гъбичките Candida. По-късно лекарят им предписва витамини, тоник и за локално лечение – противогъбични средства.

Като местно противогъбично лекарство за лечение на кандидоза при мъже се използва клотримазол крем. Това означава да се прилага на тънък слой върху вътрешната повърхност на препуциума и главичката му два пъти на ден, и да се измиват споменатите по-горе области със слаб разтвор на сода за хляб.

Лечение на лека кандидоза при мъжете обикновено не продължава дълго и е 10-15 дни. При тежки форми на заболяване лечението продължава по-дълго и включва:

 • откриване и лечение на заболяване, което води до рязко отслабване на имунната сила на пациента;
 • възстановяване на имунитета мъже с кандидоза;
 • използване на системните противогъбични лекарства през устата;
 • Локално лечение на кандидоза.

Ако въпреки всички предприети мерки, състоянието на пациента не се подобри, той трябва да постъпи в болница. По-нататъшното лечение се извършва в лечебно заведение и се допълва от редовни интравенозни противогъбични лекарства.

Профилактика на кандидоза при мъжете

Една добра превантивна мярка срещу кандидоза при мъжете е киселото мляко, съдържащи млечна киселина, както и продукти със силно противогъбично действие (чесън, червен пипер, грейпфрут, ягоди, боровинки).