Горчивата истина за диетичната Кока Кола

Горчивата истина за диетичната Кока Кола | Диана

Мнозина участници в легендарното състезание Тур дьо Франс предпочитат Coca Cola вместо някакви специални спорти напитки. Тя ободрява организма и възстановява дефицита на енергия благодарение на високото си съдържание на захар. Учените от всички страни обаче говорят за вредата от газираните напитки и способността им да предизвикват затлъстяване и диабет. Това важи ли за диетичната Кола? Опасна ли е тя за здравето?

Диетичната Кола повишава апетита

От 0 до 0,3 ккал на 100 мл от напитката е  – главното предимство на Coca Cola Light. Това привлича отслабващите в цял свят, защото пълният отказ от вредни храни е по-труден, отколко преминаването към някакви техни аналози. Но експерти от научното дружество Council of Science Editors (САЩ) твърдят, че газираните напитки без захар не момагат за намаляване на теглото. Въглеродния двуокис в състава на напитката дразни стените на стомаха, стимулира отделянето на стомашен сок и човек огладнява по-бързо. За тези, които са на диета, подобно изпитание не носи нищо добро. Много по-полезно за тях е да минат на чиста вода.

Колата без захар лошо утолява жаждата

Вместо захар в диетичната Кола се съдържа нейн заместител – аспартам. Именно той пречи на напитката да утолява жаждата. Останките от аспартама много бавно се изчистват със слюнката от устата, оставяйки сладникав привкус, който предизвиква желание отново и отново да се пие. Тази особеност стимулира продажбите, особенно в горещите месеци от годината.

Диетичната Кола не се препоръчва на бременните

На бутилките с Кола-лайт не пиша за потенциална опасност за бъдещите майки но ако изучите противопоказанията на аспартама, то ще намерите там предупреждение за бременни и кърмачки. Важно е да се знае: максималната дневна доза от аспартам е 50 мг на 1 кг тегло. За да не прекалите с диетичната Кола внимателно изучете състава й. Иначе може да се появят неприятни симптоми – алергия, главоболие, повдигане.