Вижте кои съставки в храните ни тровят ежедневно, предизвикват рак и сърдечни проблеми!

Вижте кои съставки в храните ни тровят ежедневно, предизвикват рак и сърдечни проблеми! | Диана

Всички обичаме вкусната и ароматна храна. Но трябва да се запитаме дали по-добрият цвят и вкус си заслужават риска за здравето ни. Множество изследвания доказват, че хранителните добавки са причина за появата на рак и други заболявания.

Ето съставките в храните, които ви тровят ежедневно.

Първото място сред най-опасните хранителни добавки заема натриевият нитрит. Използва се при производството на месни продукти като бекон, наденици, пушени меса. Тази добавка осигурява приятен вкус и естествено червен цвят на месото и спира размножаването на бактериите, но при висока температура се превръща в химически активно съединение, което може да доведе до появата на тумор.

Съставка на различни продукти е бутилоксианизол. Има го в растителни масла, дъвки, чипсове. Това е антиоксидант, предотвратяващ окисляването на продуктите и гранясването на мазнините. Проблемът при тази хранителна добавка е, че в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

Подобен антиоксидант е пропилгалат. Двете съставки се прилагат заедно в продуктите. Връзката на пропилгалатът с появата на рак все е още не е доказана, но учените препоръчват да не се използват продукти, които го съдържат.

На четвърто място е натриевият глутамат. Това е аминокиселина, въздействаща на чувствителността на рецепторите на езика ви. По този начин тя повишава вкусовите качества на храната. Използва се като съставка на дресинги, супи, чипс, полуфабрикати. Натриевият глутамат уврежда нервните клетки. Може да причини главоболие и гадене.

Аспартамът е подсладител, който се използва като заместител на захарта в диетичните продукти. През 1970 г. и 2007 г. са проведени изследвания върху експериментални животни, които са доказали връзката на аспартама с появата на рак.

Опасна съставка е и веществото олестра, което не съдържа калории и замества мазнините. Олестрата потиска усвояването не само на мазнините, но и на трансмазнини и други хранителни вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания.

Солта е съставката, която е намира почти във всичко, което ядем. Малко количество от нея е необходимо на организма. Но хората, които прекаляват със солта, са застрашени от повишаване на артериалното налягане и риска от инфаркт и влошаване на дейността на бъбреците.

Източник: Готвач.БГ