7 отрови, които ни убиват всеки ден. Kрият се в колбасите, зеленчуците и дори дъвките

7 отрови, които ни убиват всеки ден. Kрият се в колбасите, зеленчуците и дори дъвките | Диана

Е-та, нитрити, глутамат и олестра причиняват куп болести.

Хранителните добавки придават на храната приятен вкус, но вредят на здравето. Проведени са множество изследвания, които доказват, че те могат да станат причина за появата на рак и други заболявания, информира сайта 7mednews.ru.

Представяме ви няколко, които се използват в хранително-вкусовата промишленост и които все пак е желателно да избягваме. По закон – съдържанието им трябва да е отбелязано на опаковките на продуктите.

В листата на най-опасните хранителни добавки на първо място стои натриевият нитрит, които се използва при производството на месни продукти – бекон, пушени меса, наденица, сухи колбаси и осигурява естествено червен цвят и приятен вкус.

Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. В условията на висока температура (например при приготвяне на грил), той се превръща в химически активно съединение, което може да причини тумори.

Бутилоксианизол е антиоксидант, който се слага за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Това вещество може да се намери в състава на разнообразен набор продукти – от растително масло до дъвки и чипсове.

Бутилоксианизолът е нестабилен  и в организма може да се превърне в друго вещество, водещо до рак.

Пропилгалатът е също антиоксидант, който е подобен на бутилоксианизола и се прилага заедно с него в продуктите. Въпреки че не е доказана връзката му с риска от рак, експертите препоръчват да се избягват продуктите, в чийто състав влиза.

Натриев глутамат е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Използва се като добавка в салатните заливки, супи, чипс, замразените полуфабрикати, а също така и в ресторантите.

При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. А най-лошото е, че след консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна. Това е и една от причините за широкото разпространение на фаст-фуудс и азиатските храни.

Аспартамът е вещество, което се използва за изготвянето на диетични продукти като нискокалорични десерти, смесени и газирани напитки. Използва се като подсладител вместо обикновена захар.

Според две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г., съществува връзка между него и появата на рак.

Олестра е вещество, което замества мазнините и не съдържа калории. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява. Негативната му страна се дължи на това, че подтиска освен усвояването на мазнините и на други трансмазнини и хранителни вещества, които имат свойството да намаляват риска от сърдечни заболявания.

Обикновената сол, която е добавена почти във всеки продукт. Вярно е, че малко количество натриев хлорид е необходим на организма, но всеки излишък може да разстрои сърдечно-съдовата система, да влоши дейността на бъбреците, да повиши артериалното налягане и риска от инфаркт.