Защо да избягваме вкусовата добавка НАТРИЕВ ГЛУТАМАТ (Е621)

Защо да избягваме вкусовата добавка НАТРИЕВ ГЛУТАМАТ (Е621) | Диана

В последно време все повече се говори за вредата от мононатриевия глутамат – Е621, добавка, която се сипе в големи количества в храните, за да усили вкуса им. Тя се съдържа във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и др., чипсове, сухари, готови супи, консерви, бира и къде ли още не. На чуждестранните продукти мононатриевият глутамат е отбелязан с MSG. Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.

Симптомите на предозирането от Е621 се наричат “синдром на китайския ресторант” и могат да бъдат: гадене, повръщане, слабост, световъртеж, болки в гърдите.

Натриевият глутамат е бял кристален прах, който прилича на сол и захар. Водният му разтвор има вкус на месен бульон.

monosodium-glutamate

Безвредната доза за организма на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам.

Натриевият глутамат е открит през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на месните храни. По-късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява “чудодейно” и много други храни. Той не само усилва натуралните вкусови качества на продуктите, но подобрява вкуса и аромата на консервите, продуктите на фаст-фуда, лошокачественото месо, замразените продукти.

Натриевият глутамат позволява на производителите на храни да икономисват месото и други естествени компоненти.

Той е много популярен в Америка и благодарение на него там се купуват повече храни.

От химическа гледна точка натриевият глутамат е натурално вещество, натриева сол на глутаминовата киселина. По същество то е аминокиселина, която се среща в природата и самостоятелно се изработва в организма на човека. Но въздействието на синтетичния натриев глутамат върху организма е изключително опасно.

По време на опити учени добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели.

Една от негативните последици от употребата на натриевия глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната.

Често пъти заради натриевия глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякакви боклуци като чипсове, снаксове, готови супи и пр. Той предизвиква привикване, т.е. човек на подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им.

Натриевият глутамат разстройва вкуса и човек с времето все по-трудно оценява реалния вкус на храните, т.е. настъпва атрофия на вкусовите рецептори.

Тъй като той се съдържа в много храни, които употребяваме ежедневно, опасността от излишни килограми е огромна.

Освен това много нечестни производители с помощта на този бял прах маскират некачествените компоненти (костни жили, соя и пр.) в храните, за да ги покажат като пресни и натурални. Така на вкус полученият сурогат няма да бъде по-лош от натуралното месо, което е чиста измама и мошеничество.

Натриевият глутамат често предизвиква пристъпи на мигрена, при учениците често се появява хиперактивност, а при възрастните – сънливост.

С продължителната употреба на Е621 се влошава зрението.

Според учени в Русия, хлебарките са започнали да изчезват заради храните, които съдържат натриев глутамат.

Продукти, които съдържат Е621: чипсове, сухари, снаксове, консерви (риби, пастети), колбаси, особено варените, готовите кубчета бульони (галина-бланка, маги), готовите супи, соеви сосове, кетчупи, майонези и още много други.

Според една статистика натриевият глутамат влиза в състава на 95% от промишлено произведените храни.

В последно време учените бият тревога, че Е621 предизвиква Алцхаймер (придобито слабоумие) и агресия, гастрит, язва, болести на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза (диабет). Често употребяващите натриев глутамат усещат учестено сърцебиене, слабост в мускулите, парене в гърдите, засилване на симптомите на астма, алергии, бъбречна недостатъчност, нарушение на зрението и хормоналния баланс в организма, синдрома на раздразненото дебело черво, тревожни разстройства и панически атаки, частична парализа, проблеми с координацията, обърканост на съзнанието, спадове в настроението, поведенчески проблеми, обрив на кожата, депресии.

Натриевият глутамат води до преяждане, а оттук – до наднормено тегло.

Ние съветваме потребителите да внимават и четат етикетите на хранителните продукти, но да имат предвид, че производителите, за да не отблъскват купувачите, невинаги посочват, че Е621 се съдържа в продуктите; добавката може да се крие зад изразите “вкусова добавка”, “подобрител на вкуса” и др.

Други имена на Е621: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др.

Ако изядете 200 грама чипс, в стомаха ви попадат 2 грама натриев глутамат, което е два пъти над дневната норма. В хамбургерите, чизбургерите и други храни от заведенията за бързо хранене Е621 влиза в състава на много комбинирани продукти. Така ние употребяваме дневно натриев глутамат много над дневната безопасна доза.

Възбуждащото действие на Е621 се използва в психиатрията, тъй като тази добавка превъзбужда клетките на главния мозък.

Според медици натриевият глутамат не само е вреден, но и много опасен за здравето, защото механизмът му на действие прилича на наркотиците. Той прониква лесно в кръвта и мозъка и променя гените, които отговарят за вкусовите усещания, т.е. отучва човека от натуралната храна и го привързва към вредния фаст-фуд.

Помнете!

Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която трябва да бъде бракувана.

Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта.

Използвайте естест подправки в готвенето.