Изнамериха генетичен способ за слабеене, без да се налага да правим нищо

Изнамериха генетичен способ за слабеене, без да се налага да правим нищо | Диана

Учените „превключили” метаболизма на клетките от режим на натрупване на енергия към нейното разсейване.

Американски учени изнамериха революционен способ за отслабване, не изискващ абсолютно никакви действия: благодарение на „генетичен превключвател” вътре в мастната клетка може да се отслабва даже и на сън, съобщи изданието HealthDay Reporter с позоваване на изследване, публикувано в научното списание New England Journal of MedicineУчени от Масачузетския технологичен институт извършили опити с лабораторни мишки. Изменяйки гена вътре в мастните клетки, учените успели да ускорят метаболизма, в резултат на което излишните тлъстини изгаряли сами.

Според резултатите от опитите мишките загубили половината от своето тегло, без да намаляват храната и без да увеличават физическата активност. Според ръководителя на изследването професор Манолис Келис, мишките слабеели „денем и нощем” благодарение на „превключване” на техния метаболизъм от режим на натрупване на енергия към нейното разсейване.

Келис обърнал внимание, че изучаването на човешките мастни клетки показало, че у хората този процес на изгаряне на мазнините вероятно ще премине по аналогичен начин.

Ученият твърди, че тяхното откритие може да стане пробив в областта на лечението на затлъстяването. По данни на HealthDay Reporter, в момента в света страдат от затлъстяване повече от 500 млн души.