Изнамериха генетичен способ за слабеене, без да се налага да правим нищо

Учените „превключили” метаболизма на клетките от режим на натрупване на енергия към нейното разсейване.

Американски учени изнамериха революционен способ за отслабване, не изискващ абсолютно никакви действия: благодарение на „генетичен превключвател” вътре в мастната клетка може да се отслабва даже и на сън, съобщи изданието HealthDay Reporter с позоваване на изследване, публикувано в научното списание New England Journal of MedicineУчени от Масачузетския технологичен институт извършили опити с лабораторни мишки. Изменяйки гена вътре в мастните клетки, учените успели да ускорят метаболизма, в резултат на което излишните тлъстини изгаряли сами.

Според резултатите от опитите мишките загубили половината от своето тегло, без да намаляват храната и без да увеличават физическата активност. Според ръководителя на изследването професор Манолис Келис, мишките слабеели „денем и нощем” благодарение на „превключване” на техния метаболизъм от режим на натрупване на енергия към нейното разсейване.

Келис обърнал внимание, че изучаването на човешките мастни клетки показало, че у хората този процес на изгаряне на мазнините вероятно ще премине по аналогичен начин.

Ученият твърди, че тяхното откритие може да стане пробив в областта на лечението на затлъстяването. По данни на HealthDay Reporter, в момента в света страдат от затлъстяване повече от 500 млн души.