Учени разгадаха тайната на хроничния алкохолизъм

Учени разгадаха тайната на хроничния алкохолизъм | Диана

Причината за това е увреден ген.

Хроничният алкохолизъм е изключително сложен проблем не само защото съсипва живота на човека, но и заради трудното установяване на истинските му механизми. Нова разработка на американски учени от Изследователския институт „Скрипс” в Ла Хоя може да даде ключа към разшифроването на това явление.

Специалистите смятат, че то е причинено от генетично нарушение. В статия, публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, се посочва, че причина за хроничния алкохолизъм може да бъдат муатации и увреждания в гена GIRK3. Учените са стигнали до този извод чрез експеримент с мишки. Те ставали хронични алкохолици след като специалистите „изключвали” посочения ген.

Изследователите обясняват, че увреждането или отсъствието на гена GIRK3 изостря удоволствието от употребата на алкохол и предизвиква желание да се пие отново и отново. Още по лошото е, че при това генетично увреждане може да се наблюдава и обратно явление. Това е когато удоволствието от пиенето се усеща на крайно нисък праг и затова се изпива повече алкохол, за да се почувства радост на съответното ниво.

Авторите на изследването са установили, че алкохолът влияе значително върху работата на особени канали върху повърхността на невроните на мозъка, свързани с дейността на гените от семейството GIRK. При „нормалните” мишки по време на пиене честотата и силата на импулсите в центъра на удоволствието са усилвали под въздействието на молекулите на етиловия спирт. Но при мишките с изключен ген сигналите на удоволствието били твърде слаби и те се стремели за възможно най-малко време да излочат колкото се може повече алкохол.

Ето защо учените смятат, че най-вероятно е вярна втората им хипотеза, а именно, че при дефект на гена GIRK3 алкохолът започва да действа по-слабо, което провокира желание да се изпие повече. Тя смятат, че ако успеят да синтезират препарат, който да усилва работата на GIRK3-каналите в организма на хроничните алкохолици, те ще получат възможност да контролират запоите си.