Синя светлина срещу депресиите

Терапия със синя светлина може да изгони зимната меланхолия, откриха учени в Белгия. Синята светлина влияе върху чувствата, това може да е от полза и за хора без оплаквания от депресия, съобщи “Дер Шпигел”.

Известно е, че светлината се отразява върху вътрешния биологичен часовник на човека. Експеримент с доброволци сега показа, че тя въздейства и на “обработката” на емоциите в мозъка, като решаваща е ролята най-вече на синята светлина. При осветяване с нея центърът на чувствата реагира по-силно на емоции в чужд глас, отколкото когато светлината е зелена например.

На 17 доброволци изследователи от Университета в Лиеж пуснали записи от разговори, като преди това ги насочили да се концентрират върху съдържанието на казаното. Половината изречения били изговаряни с неутрален глас, в другата половина звучала гневна нотка. Докато 17-те слушали записа, гледали по 40 секунди редуващи се синя и зелена светлина с кратки “тъмни” паузи между тях. През цялото време учените измервали мозъчната активност на участниците.

По време на осветяването със синьо мозъкът реагирал много по-силно на гневния тон, отколкото при зеленото. Активността нараствала най-вече в област на темпоралния лоб, специализирана в обработката на гласове, също и в хипокампуса – част от лимбичната система, която отговаря за емоциите и настроенията. По-интензивна била и връзката между “гласовата област”, амигдалата и хипоталамуса, които също са в лимбичната система. С две думи: синята светлина въздейства пряко върху обработката на чувства в мозъка и го подготвя за реакция, пише ръководителят на проучването Жил Вандевале в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Така синият светлинен душ има двойно действие: от една страна възстановява ритъма на вътрешния часовник на човек, от друга прави по-интензивно възприемането и обработката на емоции.