Хората излъчват светлина

Хората излъчват светлина | Диана image 1

Японски учени са заснели за пръв път изображения на светлина, излъчвана от човешкото тяло, а причина за “сиянието” е биолуминисценцията.

От години се знае, че всички живи същества произвеждат малко количество светлина в резултат на химични реакции в клетките, но сега за пръв път генерираната от хора светлина се заснема с камера, пише The Guardian, цитиран от Фокус.

В публикация в онлайн журнала PLoS ONE изследователите описват как са снимали горната част на телата на доброволци със свръхчувствителна камера за период от няколко дни.

Резултатът показва, че количеството на излъчваната светлина следва 24-часов цикъл, като пиковите стойности са в късния следобед, а най-ниските – през нощта.

Най-ярката светлина се излъчва от бузите, челото и врата.

journal.pone.0006256.g002

Интересен факт е, че областите, които произвеждат най-ярка светлина не съвпадат с най-ярките области в термични изображения на телата на участниците.

Светлината е хиляди пъти по-слаба от стойностите, които човешкото око е в състояние да възприеме. Това ниско ниво не предполага, че процесът изпълнява еволюционна роля при хората, въпреки че при редица животни луминисценцията има определена функция.

Биолуминисценцията е страничен ефект от метаболитни реакции във всички създания – резултат от високо реактивни свободни радикали, произведени при взаимодействието на клетъчното дишане с липиди и протеини.

Произведените “възбудени” молекули реагират с химикали, наречени флуорофори и излъчват фотони.

Отдавна се предполага, че хората също сияят, но досега не съществуваха камери, които да могат да заснемат светлината.

Трудно е да си представим някакви практически приложения за това откритие, но то е пример за неспирните изненади, които ни поднася човешкото тяло.