Предозирането с консервант Е211 в киселото зеле води до алергии и рак

Предозирането с консервант Е211 в киселото зеле води до алергии и рак | Диана

Консервант трови зимнината, ако се сложи в бидона без да се спазва точната пропорция.

Заради опасния консервант Е 211 (натриев бензоат) домашната зимнина може са предизвика алергии и рак. В сезона на приготвянето на киселото зеле и туршиите масово се използват набралите популярност в последните години готови подправки за зимнината, пише “Телеграф”. Те са микс между чесън, сол и копър, но в тях има и натриев бензоат. Той е консервант и се обозначава под код Е 211. Някои го използват и в чист вид под формата на кристалчета, но не подозират, че предозирането му може да доведе до тежки проблеми със здравето.

Това прави особено опасни домашните туршии, които се продават нерегламентирано около пазарите или в интернет, тъй като не знаем с какви точно химии се подправят.

Натриевият бензоят спира процеса на окисление и разваляне и консервира зеленчуците. Тоъ също така подобрява и вкуса на непресните продукти. Добавката е разрешена в Европа, но в точно определена доза. Съставката се разтваря във вода като за пакетче от 20 грама тя трябва да е не по-малко от 20 литра.

В случай, че дозата се превиши, то зимнината става отровна както за възрастни,  така и за деца. Според експерти Е 211 влияе неблагоприятно върху поведението и умственото развитие при подрастващите.

Натриевият бензоят не трябва да се употребява съвместно с витамин С, защото тогава в резултат на окислението, особено при висока температура и силна светлина, се образува бензол, който е канцерогенно вещество. То от своя страна уврежда ДНК структурата, а това е причина за сериозни заболявания като цироза на черния дроб и други.

Източник: Телеграф