Ето как киселото зеле може да бъде вашето тайно оръжие срещу мазнини, рак и сърдечни заболявания!

Както всички ферментирали храни, киселото зеле има невероятни ползи за здравето ни и може да остане свежо за по-дълъг период, за разлика от суровите зеленчуци.

Изключителните ползи от киселото зеле за здравето ни:

Подобрява храносмилането:

Зелето е добър източник на фибри, което е много важно за здравето на храносмилателната система. То помага при запек, подобрява функцията на червата и предпазва от спазми и подуване на корема. Редовната консумация на зеле предотвратява развитието на сериозни заболявания като рак на дебелото черво и стомаха.

Увеличава енергията ни:

Високото съдържание на желязо повишава енергията, кръвообращението и обмяната на веществата. То също така предотвратява анемия и помага при умора и главоболие.

Укрепва имунната ни система:

Киселото зеле е пълно с витамин C, който е един от най-големите ускорители на имунната система. Високото количество на витамин С играе важна роля в регенерирането на клетките, продукцията на белите кръвни клетки и образуването на колаген (ключов компонент на почти всеки орган).

Помага за здрави кости:

Киселото зеле е богато на витамин К, който поддържа здравината на костите и създава протеин, който регулира костната минерализация. Витамин К също така предотвратява остеопорозата.

Киселото зеле намалява възпалението:

Киселото зеле съдържа антиоксиданти, които са известни като противовъзпалителни агенти. Редовната консумация на кисело зеле намалява болката в някакви възпалени области на тялото.

Киселото зеле предотвратява рак:

Според някои изследвания, мощни антиоксиданти в киселото зеле унищожават свободните радикали, които са от решаващо значение за създаването на раковите клетки.

Киселото зеле подобрява сърдечното здраве:

Високото съдържание на фибри в киселото зеле също е добро за здравето на сърцето. Влакната предотвратяват негативните ефекти на холестерола в артериите и кръвоносните съдове, което е много важно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява зрението и заздравява кожата:

Витамин А е много полезен за зрението и за здравето на кожата. Големи количества витамин А се намират в киселото зеле и помагат за намаляване на макулната дегенерация и катаракта. В допълнение, също така той намалява зачервяванията и бръчките.