Зелето е суперхрана за кожата и косата

Зелето е суперхрана за кожата и косата | Диана

Зелето вирее най-добре при студен климат и е устойчиво към измръзване. На пазара най-често се предлагат след месец септември. В 100 грама зеле се съдържат 33 калории, витамин С, витамините от група В, калции, фосфор и калий, пише gotvach.bg.

Редовното похапване на зеле защитава организма от рак, инфаркт и артрит, бори се с възпалителните процеси.

Според проучване сок, приготвен от зеле, моркови и целина намалява дискомфорта в корема. Също така има свойства за разкрасяване на кожата.

Зелето често се използва в кухнята за приготвяне на различни ястия. Става много вкусно, ако се подправи с черен пипер, червен пипер, къри, кимион, лук и мащерка.

Трябва да се внимава, ако външните листа са позагнили или наранени, защото външните листа на зелето са най-богати на минерали заради достъпа на пряката слънчева светлина.

Зелето може да се съхранява в хладилник за седмица или пък за по-дълго в хладно помещение.

Зелето има редица благоприятни ефекти върху организма. Най-важното му свойство е, че е мощен антиоксидант – защитава здравето на всички вътрешни органи, а също така предпазва и кожата. Ако се консумира редовно, има изключителни ефекти върху кожата благодарение на витамин С, който се съдържа в него.

Консумацията на зеле забавя процеса на стареене на кожата. Витамините в зеленчука способстват изчистване на кожата и спомагат за здравия ѝ вид. Витамин D, съдържащ се също в зелето, допринася за здравето на клетките на кожата.

Зелевата каша пък помага при екземи, псориазис, обриви и ухапвания от насекоми. Зелето се прекарва през блендер и се прилага върху засегнатата част от кожата в продължение на 15 минути. Зелето прави кожата значително по-мека и гладка.

Съдържащите се витамини А и Е и калият в зелето също допринасят за здравия вид на кожата ви. Редовната консумация на зеле предпазва от акне, защото зелето е богато и на сяра. Водата от свареното зеле се използва, защото успешно почиства кожата от мъртвите клетки.

Зелето също така предпазва и косата. Добавянето на малко лимонов сок в зелева каша и прилагането ѝ върху косата придава естествен блясък и мекота. Предпазва още от косопад, защитава здравето на скалпа, премахва пърхот.

Зелето още предпазва от рак, укрепва имунната система, защитник е от инфекциозни заболявания, намалява риска от болестта на Алцхаймер.

Редовната консумация на зеле предпазва сърцето и кръвоносните съдове. Една чаша сок от зеле дневно в продължение на 15 дни едновременно защитава сърдечно-съдовите система и укрепва имунната система.