Какви са хранителните и лечебните качества на зелето

Какви са хранителните и лечебните качества на зелето | Диана image 1

Целебните качества на зелето са били известни още в началните години на отглеждането му. Древноримският пълководец и писател Марк Порции Катон Старши в своя трактат „Земеделие“ възхвалява зелето по следния начин: „Ако до момента на консумацията на зелето в теб е имало някаква болест, тя всичко ще излекува. Ще изгони болките и ще те излекува“.

1. На него древните римляни са гледали освен като храна, още и като лекарство против безсъние, главоболие и за физическо укрепване на организма. Те са препоръчали и в детските храни да има обезателно зеле, защото то предпазва децата от болести.

2. Днес народната медицина в много страни го препоръчва при заболяване на черния дроб, авитаминоза, подагра, възпалителни заболявания, захарен диабет, водянка, язвени заболявания и др.

З. Сок от зеле спомага за no-бързото заздравяване на рани, язви, повърхностни изгаряния. Листата му се използват при радикулитни, ревматични и подагрени заболявания, а също и като болкоуспокояващи компреси.

4. Действа противоязвено, което се дължи на витамин Y. Има силно изразено регенеративно действие.

5. Пресен сок от зеле повлиява положително на функцията на щитовидната жлеза.

б. Зелето подпомага пикочоотделянето, което е от полза при редица бъбречни и сърдечни заболявания.

7. Опитно е доказано, че сок от прясно зеле понижава кръвната захар.

8. Доказано е също благотворното му влияние върху чернодробната функция и целия храносмилателен тракт. Сок от кисело зеле действа разхлабващо.

9. Гlрилаrа се при язвена болест, атрофичен гастрит, захарна болест при стари хора, намалена функция на щитовидната жлеза, хепатит, жлъчни дискинезии и др.

10. Лековитите си качества зелето дължи на високото съдържание на полезни химични и биологични съединения. В него има почти всички видове витамини, в това число и витамин U (метилметионин), който спомага за nо-бързата епителизация на слизестата обвивка на стомаха и по такъв начин възпрепятства развитието на язвените процеси в него.

11. Зелето съдържа голямо количество целулоза, която е отлично средство за подобряване и ускоряване на перисталтиката на червата и „измитането“ им от натрупаните в стомашно—чревния тракт токсични вещества. Тартиоровата киселина пък възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини и така предпазва организма от затлъстяване.

12. Зелето е отличен резервоар на жизнено важни за човешкия организъм микроелементи, като калий, фосфор, манган, магнезий, желязо, органични киселини и фитонциди. То съдържа в достатъчно количество и лесно усвоим калиев йодид, който го прави отлична храна и в същото време лекарство за хора с нарушени функции на щитовидната жлеза.

13. Друго ценно качество на зелето е, че съдържа маnко азотни съединения, което ro прави отлична храна за хора с болни бъбреци и диабетици. Поради наличието на мед оказва много благоприятно влияние на болни с разстроена нервна система. Освен обикновеното бяло или бяло кочанно зеле в много страни се отглежда и цветно зеле.

14. Хранителната стойност на цветното зеле е много по-висока от тази на обикновеното. Над 50% от азотните вещества в него представляват лесно усвоими белтъчини. Богато е на витамините В1, 2 В3, В6, С, РР, на соли на калций, фосфор, манган, кобалт, йод, на ферментни вещества и съединения, които способстват за регулира- не нивото на захарта и холестерина в нормални rраници. Цветното эеле е отлична диетична храна и с това отношение то превъзхожда главестото зеле при различни заболявания на човешкия организъм, в т.ч. и диабет.

15. Към семейство зелеви се отнася и брюкселското зеле. То се характеризира с това, че на 50 см стъбло са разположени от 20 до 50 малки зелчици с големина от орех до яйце. Този вид зеле се смята за един от най- вкусните и най-важни зеленчуци.

16. В него можем да намерим целия спектър от витамини, лесно усвоими белтъчини, ферменти и органични киселини. Съдържанието на витамин С в този вид зеле е около 3 пъти повече отколкото при главестото зеле.
Брюкселското зеле е богато и на желязо, калий, магнезий, и др., затова то присъства в менюто на болни след тежки операции.

17. 3елето се препоръчва и на болни с увредена сърдечно-съдова система, както и при диабет. Особено полезно е, когато се консумира заедно с моркови и други видове зеле.

18. От семейство зелеви един от най-полезните като лечебно средство е броколи. Броколите е богато на витамини-антиоксиданти и на биоактивни вещества, което го прави значим фактор в борбата срещу свободните радикали.

19. Така този вид зеле е отлична храна, предпазваща от артериосклероза, сърдечен инфаркт, мозъчен удар и очно перде. Броколите също така понижават холестерина. Много разтворими баластни вещества правят зелето броколи идеално средство за понижаване на холестерина.

Зелето лекува стомашни язви. Една стара рецепта от народната медицина сега бе потвърдена по научен път: бялото зеле оказва благоприятен ефект върху стомашните язви. Причината е веществото с трудно произносимо име метилметионинсулфоний (произлиза от белтъка метионин), което действа защитно на стомашната лигавица. От друга страна, глюкосинолатите и сулфидите действат антибактериално и така унищожават бактерията Helicobacter pylori — “главният обвиняем“ за много стомашни язви.