Литият удължава живота, твърди ново изследване

Литият удължава живота, твърди ново изследване | Диана

В широкоизползвано лекарство може би се крие тайната към по-дългия живот, сочи изследване, цитирано от BBC.

Оказва се, че в лабораторни условия малки дози литий са удължили живота на плодови мушици. Според учените това откритие е “окуражаващо” и е възможно да доведе до разработването на нови лекарства, които да помогнат на хората да живеят по-дълъг и по-здрав живот.

В момента литият се използва от психиатрите за ограничаване на резките промени в настроението на душевно болни хора, но при високи дози той води до сериозни странични ефекти.

Не е напълно ясно как литият влияе на мозъка, но при плодовите мушици лекарството изглежда, че успява да увеличи продължителността на живота, чрез блокиране на протеина GSK-3.

Според новото изследване мушиците са живели 16% повече от обичайното след прием на малки дози литий. По-високи дози обаче са съкратили живота им.

“Отрихме, че малките дози не само удължават живота, но също така предпазват организма от стрес и предотвратяват образуването на мазнини при мушиците на диета с много захар”, казва д-р Ивана Бжедов (Ivana Bjedov), която е участвала в изследването.

Според друг учен – Клеър Бейл (Claire Bale) от неправителствената организация “Parkinson’s UK”, която частично е помогнала на изследването, то “не само има потенциала да създаде по-здрави възрастни поколения, но също така дава значителни открития относно това как потенциално можем да лекуваме и дори предотвратяваме заболявания на старостта като болестта на Паркинсон“.