Прекомерната консумация на зелен чай може да доведе до проблеми

Прекомерната консумация на зелен чай може да доведе до проблеми | Диана image 2

Все пак приемете с извества доза недоверие изследването. Причините за това са описани най-долу в статията.

Зеленият чай се препоръчва широко като всекидневно питие, за диети и още какво ли не. Но ако го консумираме или желаем да го употребяваме често  или да заместим пиенето на кафе със зелен чай, трябва сериозно да се замислим. Ново проучване показва, че зеленият чай, който е предпочитан заради антиоксидантния си ефект, може да се окаже вреден за една специфична човешка функция – възпроизвеждането. Изследване, чиито резултати са публикувани в „Журнал за функционалните храни”, изследва въздействието върху размножаването на плодовите мушици (Drosophila). В експеримента техни ембриони и ларви са изложени на големи дози антиоксиданти като тези в зеления чай. Оказва се, че тези ларви се развиват много по-бавно и в много по-малък брой в сравнение с тези, които не са имали досег с веществата. Полифенолите ги защитавали от обезводняване, но ги направили чувствителни към глада и жегата.

„Зеленият чай може да бъде полезен за здравето в малки дози, но нашето проучване, както и други, показват, че в големи количества е възможно да има странични ефекти. Необходими са допълнителни изследвания, но ние смятаме, че зеленият чай трябва да се консумира умерено”, обяснява ръководителят на екипа от Калифорнийския университет Махтаб Джафари.

Доказано е, че зеленият чай осигурява дълголетие и се препоръчва при заболявания като рак, сърдечни болести и Паркинсон. Освен актиоксидантите, в него има и много полезни аминокиселини, които играят важна роля при подсилване на имунитета.

Все още, обаче, е трудно да се определи каква е препоръчителната дневна доза за хората. Плодните мушици, участвали в експеримента, били изложени на 10 милиграма, което за техния размер е чудовищно. Насекомите се използват в експериментите, защото те имат 75% от гените, които предизвикват заболявания у хората.

Diana.BG коментар: Все пак си направихме труда да проверим теглото на плодовата мушица. Според Yahoo, то е  2.2 x 10^-4 грама (което прави 0.00022 грама). Понеже 10 милиграма съответно са равни на 0.01 грама – излиза, че тези “учени” са натъпкали горките виненки (които живеят между 40 и 50 дни при оптимални температури) с антиоксиданти превишаващи няколко пъти телесното им тегло. Честно казано според мен това не е наука а някакъв вид зверско угояване. В резултат от това ми се струва, че ще е по-добре Махтаб Джафари и веселия му екип от подозрително ухилени студенти да се концентрират върху по-смислени занимания.