Зелен чай

Зелен чай | Диана image 1

Зеленият чай, известен още като китайски чай, е една от най-разпространените топли напитки в света. С доказано терапевтични и лечебни свойства зеленият чай съдържа два пъти по-малко кофеин от кафето и има стимулиращ ефект, който ободрява, без да причинява познатото треперене . От хилядолетия на азиатския континент практикуват т.нар чаена церемония. Пиенето на зелен чай обаче е много повече от церемония, защото в някои случаи той е в състояние да спаси човешки живот. Според много изследвания сред любителите на напитката рискът от сърдечно-съдови заболявания, инсулт ,тумори  и дори зъбен кариес  е по-нисък.

Трябва да се разграничават останалите билкови чайове и най- вече чая от лайка от истинският зелен чай. Camellia sinensis е чаеното растение, а широко разпространеният в азиатските държави зелен чай представлява обработени на пара и изсушени листа от това растение. За разлика от него традиционният английски чай, наречен черен, преминава през процес на ферментация, която дава силният му аромат и по-тъмен цвят, но намалява количеството на съдържащите се в него полезни химически съединения.

В началото на 90-те години на 20 век учени установиха, че сред японските жени, практикуващи изкуството на традиционната чаена церемония „ча-но-ю”, се наблюдава по-ниска смъртност. Многобройните разработки по темата доказват, че химическите съединения в зеления чай – главнополифеноли, които са 30% от теглото на изсушените листа, са сред най-мощните антиоксиданти, откривани някога. Антиоксидантите са съединения, блокиращи свободни радикали, които увреждат клетките в целия организъм и повишаващи риска от развитие на тежки заболявания като рак .

полета със зелен чай

История на зеления чай
Зеленият чай е познат на хората по целия свят от стотици години насам. Голяма част от специалистите са на мнение, че родината му е Азия  и по-точно – Китай . Съществуват и такива, които твърдят, че зеления чай води своето начало от Средния Изток и Япония . Първите сведения за зелен чай датират още от 780 година пр.Хр. В Япония е внесен през 12 век. Бързо навлязъл в манастирите и именията на управляващите. В самото си начало, зеленият чай се е пиел като лекарства. В манастирите монасите са го използвали като средство, което ги държи будни по време на медитация . Англичаните веднага се възползват от качествата на зеления чай, когато е навлязъл в страната им през 17 век. Малко след това те създават и своята световноизвестна традиция за пиене на чай.

Състав на зеления чай
В зеленият чай се съдържат огромни дози витамин С и витамин Р. Витамин Р укрепва стените на капилярите, намалява тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора.

Дневната доза от зелен чай, която е достатъчна като профилактична мярка, възлиза на 2-3 чаши. Обичайната доза е 250-300 мг, приета веднъж дневно. Хранителните добавки със зелен чай, които се продават в магазини за натурални продукти и аптеките, също имат терапевтично действие.

Ако сте любители на напитката от чай с прясно мляко, е добре да знаете, че така се лишавате от някои негови лечебни качества. Причината за това е, че белтъчините в млякото се свързват с полифенолите и потискат неговите лечебни свойства. Зеленият чай съдържа катехини, които са потенциални антиоксиданти – 100 пъти по-мощни от витамин С. Те доказано защитават клетъчната ДНК от изменения, прогресиращи до ракови заболявания . Черният чай също съдържа катехин, но в много по-малки количества.

Избор и съхранение на зелен чай
Купувайте зелен чай, който е в плътно затворени опаковки. Съхранението му се извършва в сухи и тъмни помещения, далеч от влага и директна слънчева светлина.

green tea зелен чай

Ползи от зеления чай
Огромно е оздравителното действие и благоприятното повлияване на болестни състояние от страна на зеления чай. Той се използва за лечение на атлетично стъпало, афти в устата, главоболие ,диария , зъбобол  и заболявания на венците. Зеленият чай е в състояние дори да прогони неприятната миризма на ходилата и да смъкне повишената температура . Отлично и доказано средство е за лекуването на слънчеви изгаряния , сърбеж и дори хемороиди . Зеленият чай подпомага изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло.

Магическата лечебна сила на този дар на природата далеч не се изчерпва само с тези проблеми в човешкото здраве . Превантивните му и лечебни свойства са доказани в лечението на много видове рак. Според многобройните изследвания, проведени в Китай, редовният прием на зелен чай намалява значително риска от рак на стомаха  и хранопровода. Повечето от изследванията, проведени на базата на доброволни групи, състоящи се от хора, които редовно пият зелен чай и такива, които не консумират полезната напитка, сочат, че зеленият чай предпазва от ракови заболявания. Разбира се, има и такива проучвания, които не откриват връзка между консумацията на чай и профилактиката на ракови заболявания.

Зеленият чай е доказано ефикасен при профилактика на кожния рак. В случая той е еднакво ефикасен под формата на напитка или приложен върху кожата. В процес на разработка са защитните свойства на зеления чай в таблетна форма при увреждания на кожата, причинени от слънцето, както и външното му приложение при предракови кожни изменения. В резултат на това много козметични фирми и производители започнаха да включват зеления чай в бялата козметика  заради мощните му антиоксидантни свойства, които способстват за редуциране на бръчки .

Освен като профилактично средство срещу ракови заболявания, зелен чай може да помогни на вече болни от рак хора. Катехините в зеления чай потискат производството на ензима урокиназа, необходим на раковите клетки, за да се развиват. Допуска се, че катехините могат и да стимулират и процеса на програмираната на клетъчната смърт или апоптоза в тези клетки. Едно 7-годишно изследване потвърждава, че при пациенти с рак на гърдата , които пият ежедневно 5 чаши зелен чай, рискът от разсейки към лимфните възли бил по-нисък в сравнение с този при жените, които приемали малки количества от напитката.

Огромна е ползата на зеления чай върху сърдечното здраве. Полифеноплите като мощни антиоксиданти се притичат на помощ навсякъде, където свободните радикали са причинили някакви поражения, включително и в артериите. Ежедневните чаша-две зелен чай може да се окаже силен съюзник в борбата със сърдечните заболявания. Химическите вещества в чая възпрепятстват окисляването на холестерола.

Когато холестеролът е атакуван от свободни радикали нараства вероятността да се отложи върху артериалните стени, което е стъпка към развитието на сърдечносъдово заболяване. При хората, които редовно пият зелен чай, рискът от смърт в следствие на сърдечен проблем е с 58% по-нисък, сочат резултатите от едно проучване. То също така посочва, че рискът при пиещите по 4 чаши зелен чай на ден е най-малък. Благоприятното действие се дължи на флавоноидите, които са група от съединения, включващи и полифенолите в чая.

Полифенолите доказано предпазват и деликатните мозъчни кръвоносни съдове от увреждане, което снижава риска от инсулт. Зеленият чай съдържа и известно количество флуорид, който заздравява зъбите и намалява образуването на кариеси . Танините и полифенолите в зеления чай потискат бактериите, увреждащи зъбите. Изследвания сочат, че чаят подобрява устойчивостта на зъбния емайл спрямо агресивните киселини в устната кухина.

Зеленият чай съдържа и адстрингентни вещества, които са силни антивъзпалителни вещества. Затова една влажна торбичка зелен чай успокоява слънчеви изгаряния, хемороиди и афти . Чаят е алкален и неутрализира киселините, които разяждат тъканите при открити рани. Зеленият чайстимулира циркулирането на кръвта и енергията в тялото. Той забавя процесите на стареене и допринася за подмладяването и дълголетието. Цинкът в зеления чай е нужен за правилното протичане на бременността.

Зеленият чай също така стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур. Укрепва двигателните способности и нервната система, лекува затлъстяване, има разкрасяващо действие, като опъва кожата и отваря порите. Зеленият чай има доказано благоприятно действие върху очните болести и цялостно засилва очите. Тези лековити сушени листенца са в състояние да регулират баланса между алкалите и киселините в организма.

Лекарите препоръчват да се пие зелен чай при дълго престояване пред телевизор или компютър. Приемът му е важен за хора, преминали лъчева терапия. Зеленият чай в ежедневната диета спомага тонизирането, изхвърлянето на мазнините от тялото и укрепва имунната система.

зелен чай

Вреди от зелен чай
Съществуват медицински изследвания, които отричат огромната полза на зеления чай върху човешкото здраве. Според някои проучвания способността му да се справя с рак в преувеличена, а според други – предозирането с полифеноли е довело до смъртни случаи с опитни гризачи и кучета . Над 200 мл от напитката, според някои специалисти, би била потенциално опасна доза. Според Агенцията по контрол на качеството на продуктите и лекарствата на САЩ  (FDA) зеленият чай не понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.