Чаят подобрява мозъчната активност

Чаят подобрява мозъчната активност | Диана

Консумацията на чаша зелен или черен чай може не само да ни отпусне и ободри, но и да подобри мозъчната дейност, се посоча в ново проучване. То е проведено от изследователи от Университета в Нюкасъл, Великобритания.

Учените установяват, че неврологичната активност се повишава около половин час след консумацията на черен или зелен чай. Подобрява се паметта и способността за взимане на решения.

Не е ясно кои точно съставки водят до този благоприятен за мозъка ефект, но според предишни проучвания в областта, основната заслуга е на флавоноидите. Те остават незасегнати и след добавяне на мляко към напитката. За флавоноидите досега е известно, че помагат за контрола на възпалителните процеси, подобряват функцията на кръвоносните съдове и ограничават запушването на артериите.

Учените изследват мозъчните вълни сред доброволците, взели участие в проучването, за да се установи ефектът от чая върху различните неврологични функции. Осем участници са помолени да консумират чаша зелен или черен чай, преди измерване на мозъчната им активност. Електродите, прикрепени към главите им, „улавят“ повишаване на три типа мозъчни вълни – алфа, бета и тета, в рамките на един час след консумацията на напитките.

Установява се значително повишаване в тета вълните между 30-та и 60-та минута след консумация. Учените обясняват, че и двата вида от топлата напитка стимулират активността, свързана с подобряване на когнитивната функция. По отношение на алфа и бета мозъчните вълни не се установява значително повишаване. Но все пак то е забележимо.

Предишни проучвания установяват, че редовната консумация на чай помага за предотвратяване развитието на диабет тип 2, както и да намали прогресирането на заболяването, когато то вече е факт.

Данните от проучването на изследователите от Университета в Нюкасъл са публикувани в Nutritional Neuroscience.

Източник: www.puls.bg