Д-р Илиян Стоев: Дисковата херния и шиповете вече могат да се… изпаряват

Д-р Илиян Стоев: Дисковата херния и шиповете вече могат да се… изпаряват | Диана

Става въпрос за безболезнен и безкръвен начин на лечение.

Предлагаме ви интервю по темата с един от водещите неврохирурзи в България, д-р Илиян Стоев. Той е от създателите на първата по рода си у нас специализирана болница за лечение на гръбнака – СБАЛ “Гръбначен център”. Специалистът работи повече от 30 години в Клиниката по неврохирургия на ВМА- София. Специализирал е в Германия, Великобритания, Австрия, Италия и Кувейт. Според него комбинацията от ендоскопия и лазерен лъч буквално изпарява дисковата херния и шиповете по костите. Манипулацията е безболезнена, а упойката е комбинирана, което дава възможност пациентът да реагира, ако бъде засегнато нервно коренче.

– Д-р Стоев, в какво се изразява новият лазерен метод, който вече прилагате във вашата болница?

– Той е комбинация от два метода. Единият е познатата вече ендоскопия, при която се въвежда малка тясна тръба с оптична система в зоната на операцията. Това става през съвсем малък разрез на кожата – само 1 см, което осигурява образ на монитора. Чрез другия метод отстраняваме ненужните тъкани – костен шип или дискова херния. Именно те притискат нервите. Това става чрез изпаряване с лазерен лъч, направляван ендоскопски.

– Болезнена ли е цялата тази процедура?

– Манипулацията е безболезнена и най-важното – много бързо води до възстановяване на пациента – само в рамките на няколко часа. И няколко дни след това човекът преминава към нормален ритъм на живот.

– Казвате, че и упойката е комбинирана. Няколко думи за нея – какви са предимствата?

– Анестезията на тази манипулация е комбинация от т.нар. седация – това означава общо потискане на нервната система, на чувството за страх и болка, но без да се отнема съзнанието на болния, и местна упойка – чрез инжектиране на местен анестетик. По този начин пациентът има усещания в зоната на операцията, а това позволява да реагира при въздействие върху нервното коренче. Така се избягва увреждането му при инервацията.

– Д-р Стоев, стана ясно, че само във вашата болница засега се прилага този нов метод. Отдавна ли се използва в по-развитите държави?

– Новият метод е един от най-модерните в света, поради което дори и в Европа не са много страните, които го прилагат. Въпреки че е изключително ефективен и безболезнен начин за безкръвно лечение.

– Вас какво ви мотивира и как успяхте да го въведете у нас?

– Ние сме пионери в минимално инвазивната хирургия в България, затова правим всичко възможно и у нас да бъдат въвеждани най-новите постижения на медицината в тази област. Какво ни мотивира – мотивира ни волята непрекъснато да усъвършенстваме както традиционните оперативни методи, така и да инвестираме в нови минимално инвазивни технологии. Така подобряваме грижата за здравето на хората.

– Знаете ли, според мен по-важно за нашите читатели е да посочите какви заболявания се лекуват и повлияват от този нов начин на лечение.

– Като начало сме се концентрирали в лечението на дегенеративните заболявания на гръбначния стълб и на първо място – в областта на кръста.

– Кои са най-честите болести в областта на кръста, върху които повлиявате?

– Основно дискови хернии и гръбначна стеноза.

– Д-р Стоев, да поговорим и за другите иновативни методи, които се прилагат у нас, и те ли са минимално инвазивни?

– Разбира се, прилагат се и други иновативни методи, които също са минимално инвазивни хирургични методики. Смея да твърдя, че чрез тях се третират и лекуват почти всички заболявания на гръбнака, които се появяват вследствие на остаряването и увреждането на хрущялните междупрешленни дискове. Става въпрос за малките стави между прешлените – тези, които се появяват заради стесняването на отворите, през които преминават нервите. А също и за т.нар. спондилолистеза, което означава приплъзване между два прешлена и причинява притискане на нерва.

– Като говорим за инвазивни методи, вече си представяме малки разрези и прочее. Така ли е?

– Точно така. Тези операции също се извършват чрез минимални отвори с местна упойка. И те също водят до бързо, ефективно и трайно възстановяване на пациентите.

– След операцията налагат ли се някакви процедури?

– Непременно. Правят се физиотерапия и кинезитерапия. Хората трябва да запомнят, че тези физиопроцедури са важни, а целта да ги прилагаме след такава операция е да научат нашите пациенти упражненията за поддържане на гръбнака, както и правилните движения и стойка. Ако съумеят да се справят, няма да допуснат да се стигне пак до същия проблем.

– Така или иначе дегенеративните проблеми на гръбнака, особено с възрастта, няма как да се избягнат…

– Така е. Ние не можем да ги избегнем тези проблеми, но нашата цел е да приведем пациентите в такова състояние, да им помогнем по начин, който няма да позволи дегенеративните изменения да доведат до трайни и инвалидизиращи увреждания.

– Разбирам. А можете ли да посочите каква успеваемост постигате при тези минимално инвазивни лечебни методи?

– Бих казал – висока, движи се между 75 и 80%, особено ако пациентите не са подценили състоянието си и са взели навременни мерки. Болките в гръбнака не бива да се пренебрегват, за да не се стига до усложнения.

– В какво се изразяват усложненията?

– В парези – тогава нервните коренчета са необратимо увредени. Знаете ли, че критичният момент е, когато изчезне болката и се появи парезата. – Много хора страдат от дискова херния, от шипове, от стенози, от редица още гръбначни заболявания.

– Моля ви да посочим и припомним симптомите, на които трябва да се обърне най-голямо внимание.

– Два вида оплаквания възникват при тези дегенеративни заболявания – оплаквания от болки и изтръпвания в зоната на кръста, шията, ръцете. Всичко това е следствие от стеснените отвори на нервните коренчета. А при задълбочаване на заболяването се стига до парези, намалява се силата на мускулите. Човекът стига до невъзможност да извършва някои движения. И още един симптом ще посоча – трудно задържане на урината.

– Какво ще посъветвате хората с подобни проблеми? Кога да потърсят помощта на специалист?

– Ще ги посъветвам да потърсят специалист, още когато се появи болката. И непременно да им се направи ядрено-магнитен резонанс. Това изследване позволява да се постави възможно най-точната диагноза и да се предприеме подходящото лечение…

Интервю: Яна Бояджиева