Всеки трети страда от мозъчно заболяване. Какви са най-честите симптоми?

Всеки трети страда от мозъчно заболяване. Какви са най-честите симптоми? | Диана

Главоболие и гадене са сред нещата, които не бива да пренебрегваме.

Всеки трети страда от мозъчно заболяване или патологично състояние, свързано с главния мозък. Един от най-честите симптоми при заболявания, свързани с мозъка, пък е главоболието. Информацията съобщи пред “Дарик” един от най-добрите неврохирурзи в България, който завежда Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”, проф. Николай Габровски. Специалистът уточни, че патологично състояние на мозъка може да бъде дори и проблем като тежко хронично безсъние.

Близо 30%, дори малко над 30% от европейците страдат от някакво заболяване или патологично състояние, което е свързано с нашия мозък, каза специалистът. Тук се включва едно тежко главоболие, безсъние, което не може да бъде наречено заболяване, затова се казва патологично състояние, но е факт, че една трета от хората имат подобни оплаквания, допълни той.

Огромният проблем при тези заболявания е, че те са толкова многолики и разнообразни, че за тях не съществува разбиране и универсално познание.

Кои симптоми трябва да ни притесняват и изискват спешна медицинска помощ?

“Трудно е да се извлекат отделни симптоми. Един от най-често срещаните е главоболие. То най-често говори, че има някакво дразнене в някоя от вътречерепните структури. Причините за това могат да бъдат множество. Най-разпространена е мигрената, въпреки че това по-скоро е хронично главоболие, т.е. главоболие, което е тежко, продължително и се появява често. Безспорно един от най-алармиращите и чести симптоми при заболяванията, свързани с мозъка и най-вече главния мозък, е главоболието”, обясни проф. Габровски.

“Друг тежък симптом, който се появява при по-напреднали процеси, е гадене и повръщане, което освен с проблеми със стомашно-чревния тракт, може да издава и проблем, който е в нашата черепна кухина. Разбира се тук е и намалено движение в един или друг крайник, намалено движение в едната половина на лицето, затруднен говор, нарушено движение на очите или двойно виждане”, каза още един от най-добрите неврохирурзи в България.

Специалистите препоръчват при подобни симптоми веднага да се потърси компетентна лекарска помощ.