Болест на Алцхаймер: Възможно ли е да се предотврати?

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, характеризиращо се със загуба на памет и различни когнитивни способности, както и проблеми с речта и концентрацията

След диагнозата, това състояние може да продължи до 10 години. Към днешна дата болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и най-често се среща при хора над 65-годишна възраст. В днешната статия ще ви разкажем за няколко упражнения, за да си помогне да засилите вашия мозък, който, от своя страна, ще допринесе за забавяне или дори може се предотврати болестта на Алцхаймер. И въпреки факта, че от откриването на болестта през 1906 година науката напредна значително, все още има много неизвестни аспекти на тази патология. Например, точните причини за появата й.

Но ето какво винаги трябва да имаме предвид: в зряла възраст вече може да започнем работа за предотвратяване на развитието на болестта на Алцхаймер.

Разбира се, няма гаранция, че някои упражнения или храна ще ни спаси от това в напреднала възраст, но в този случай, най-малкото можем да бъдем сигурни, че сме се опитали и сме направили всичко възможно. Според оценките на здравните организации по целия свят болестта на Алцхаймер засяга около 25 милиона души. И това се отразява не само на паметта, но и има силно влияние върху поведението на хората и техния мисловен процес.

Сред факторите, които влияят върху развитието на това състояние са състоянията като стрес, атеросклероза и диабет. Всички тези болести „помагат“ на мозъка да старее по-бързо.

И все пак се смята, че са изложени повече на риск жените в менопауза – след като тялото им спира производството на хормона естроген (който е отговорен и за здравето на мозъка). Представете си нашият мозък като един мускул и, че подобно на всички други мускули, се нуждае от определени натоварвания, за да се предотврати атрофията му.

Ето някои полезни навици, които могат да помогнат значително да подобрим способностите на мозъка си:

1. Вземете душ или вана със затворени очи Най-малко веднъж седмично се опитайте да се къпете на сляпо. И в никакъв случай не отваряйте очите си. Така че може да развиете и други сетивни способности (например докосване) и да направите мозъка си по-активен.

2.Използвайте по-малко „удобната“ си ръка Ако сте десняк, опитайте по-често да използвате лявата си ръка (и обратното) за най-често срещанитедейности: да си миете зъбите, срешете косата си, да напишете нещо, да вземете в ръка чаша и и т.н.

3.Промяна на състоянието на нещата Мозъкът бързо свиква с нещата, ако те винаги са на едно и също място. В този случай, мозъкът започва да става „мързелив“ и прави много неща „автоматично“, абсолютно без напрежение. Предизвикайте го, намерете нещата, от които се нуждаете, в най-неочакваните места за вас!

4.Изберете сами различни маршрути всеки ден

Тук всичко е едно и също: всичко, което се случва у дома с предметите, се извършва на улицата с нашия маршрут. Винаги избираме същия път към нашата работа, до университета, до спортната зала, до магазина…

Ако сте свикнали да използвате същия транспорт, променете го! Ако пътувате с кола или велосипед, изберете сами нови маршрути. Нашият мозък трябва да се изненада с подобни промени от време на време. Освен това вие сами ще забележите, че вашият живот е станал по-малко монотонен, предсказуем и скучен.

Източник: http://www.zdrave.ws