Нов пробив в борбата с Алцхаймер

Нов пробив в борбата с Алцхаймер | Диана

Южнокорейски учени направиха нов пробив в борбата с Алцхаймер. Те са открили химикал, който разрушава токсичната плака, образуваща се в мозъка в ранните фази на болестта, пише „Гардиън”. Първоначални тестове са установили, че добавена към питейната вода, съставката изчиства амилоидните плаки от мозъка на мишка със симптоми, подобни на симптомите при Алцхаймер и възстановява когнитивната функция.

Проучването е в съвсем ранен етап, но дава надежди за лекарство, което да предотвратява натрупването на амилоидна плака и да спира развитието на болестта. Амилоидните плаки са един от първите признаци на заболяването, като се смята, че те допринасят за невродегенерацията, унищожавайки мозъчни клетки.

Изследователи в Корея са открили химикал, наречен EPPS, при изследване на ефекта на различни молекули върху амилоидната плака. Учените са добавили веществото към питейна вода на мишка и това е довело до намаляване на симптомите. Екипът е установил, че приемът на EPPS в продължение на една седмица подобява постиженията на мишките при тестове в лабиринт и премахва амилоидната плака от мозъка на животните.

По време на изследването са използвани мишки, в чиито мозъци е инжектирана амилоидна плака. В резултат животните са страдали от нарушение на когнитивната функция, но не са развили наблюдаваните при Алцхаймер увреждания, които не се повлияват при премахване на амилоидната плака.

„Смятам, че EPPS или друго лекарство за премахване на амилоиди ще лекува мозъчните увреждания на пациенти с Алцхаймер“, сподели Юнгсу Ким, който ръководи екипа от Института за наука и технология в Сеул, Южна Корея. Все още предстои много работа за да се установи, дали веществото подобрява състоянието на хора с деменция и дали предизвиква токсични ефекти.