Топ 5 на продуктите, от които ставаме по-умни

Топ 5 на продуктите, от които ставаме по-умни | Диана

Те блокират свободните радикали или държат Алцхаймер надалеч.

Научното списание Psychology Today публикува статия, посветена на хранителни продукти, които способстват за увеличаването на умствените способности.

Червените боровинки съдържат много антиоксиданти, които встъпват във взаимодействие със свободните радикали на кислорода и това води до подобряване на паметта и по-балансиран работа на опорно-двигателния апарат при възрастните хора.

Боровинката притежава същите свойства като червената боровинка с тази разлика, че съдържа по-малко антиоксиданти, но повече вещества, които подобряват зрението.

Трето място си поделят салатното цвекло и зелето. Веществата, съдържащи се в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които в голямо количество причиняват развитие на болестта на Алцхаймер и понижаване на когнитивната функция.

Мазната риба съдържа омега 3 мастни киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследвания показват, че ако поне ведъж седмично употребявате някой от мазните видове риба, то може в значителна степен да понижите вероятността от да заболеете от Алцхаймер.

Почетното пето място в рейтинга на „умните храни” заема спанакът, който забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето и възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности.