11 червени зеленчука, полезни за здравето

Червените зеленчуци могат да помогнат за намаляване на риска от диабет, остеопороза и висок холестерол. В тази статия сме ви приготвили 11 червени зеленчука, за да поддържате добро здраве и тонус”.

Фитонутриентите, които им придават червения цвят, също имат мощни ползи за здравето. По-тъмните цветове обикновено означават, че зеленчукът е по-богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Доказано е, че тези хранителни вещества помагат за предотвратяване на рак, борба с хронични заболявания и укрепване на имунната система.

Червените зеленчуци получват този нюанс и хранителни вещества благодарение на ликопена и антоцианите. Ликопенът е антиоксидант, който намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, предпазва очите, бори се с инфекциите и предпазва от увреждане от тютюневия дим. Антоцианините предпазват черния дроб, подобряват зрението и намаляват кръвното налягане и възпалението.

В тази статия сме ви приготвили 11 червени зеленчука, които да добавите към диетата си, за да поддържате добро здравословно състояние.

1. Червено цвекло<

Червеното цвекло е полезен червен зеленчук”

Цвеклото е един от най-богатите на антиоксиданти зеленчуци. То също е източник на калий, фибри, фолиева киселина, витамин С и нитрати. Този кореноплоден зеленчук може да понижи кръвното налягане, да подобри притока на кръв и да повиши физическата издръжливост.

2. Червено зеле

Тъмният цвят на червеното зеле идва от антоцианини и мощни антиоксиданти, които могат да намалят риска от мозъчни нарушения, рак и сърдечно-съдови заболявания. То е богато на витамини и минерали. Една купичка червено зеле ще ви предостави 85% от препоръчителния дневен прием на витамин С, 42% от този на витамин К и 20% от този на витамин А. Също така е чудесен източник на фибри, витамин В6, калий и манган.

3. Домати<

“Доматите имат скрити ползи. Те са чудесен източник на ликопен, витамин С и калий. Около 85% от ликопена в нашата диета идва от пресни домати и доматени продукти.

4. Червена чушки

Тези сладки зеленчуци ще ви доставят препоръчителната дневна доза на витамин А, 3 пъти препоръчителната дневната доза на витамин С и имат само 30 калории. Червените чушки са чудесен избор за поддържане на здрава имунна функция и сияйна кожа. Високата концентрация на витамин С спомага за предпазване от инфекции. Консумирайте чушките сурови или варени, за да си набавите витамин B6, витамин Е и фолиева киселина

5. Репички

“Червени зеленчуци – Репички”

Тези пикантни кореноплодни зеленчуци са от семейство Кръстоцветни.

Репичките са добър източник на витамин С, фолиева киселина и калий, и имат само 9 калории за половин купичка. Фибрите, съдържащи се в тях, ще ви помогнат да останете сити и доволни. Репичките са богати на най-много витамини, минерали и антиоксиданти в сурово състояние.

6. Червена люта чушка

Преборете се с възпалението благодарение на червените люти чушки. Капсаицинът, съдържащ се в тях може да намали болката. 30 g червени люти чушки съдържат 2/3 от препоръчителния дневен прием на витамин С, както и магнезий, мед и витамин А.

7. Радичио

Червени зеленчуци – Радичио”

Само една купичка с радичио ще ви достави повече от препоръчителната дневна доза на витамин К. Освен това този листен зеленчук осигурява фолиева киселина, мед, манган и витамини В6, С и Е.

8. Червена маруля

Червената маруля е богата на хранителни вещества, които могат да помогнат за предпазване от рак и забавяне на стареенето. Червените и тъмно-листните зеленчуци обикновено са с по-високо съдържание на хранителни вещества като антиоксиданти и витамин В6. Една купа настъргана червена маруля доставя почти половината от препоръчителната дневните доза на витамини А и витамин К. Листата на марулята също ще ви помогнат да останете хидратирани, тъй като са съставени от 95% вода.

9. Ревен

Ревенът съдържа калций, калий, витамин С и почти половината от препоръчителния дневен прием на витамин К само за една купа. Изберете равен без много захар, за да си набавите най-много ползи.

10. Червен лук

Червеният лук съдържа фитохимикали могат да подобрят имунната система, да намалят производството на холестерол и да поддържат черния дроб здрав. Алил сулфидите в него помагат при борба с рака и сърдечно-съдови заболявания, а фибрите поддържат чревната микрофлора в здравословно състояние.

11. Червени картофи

Препоръчително е да консумирате червени картофи, за да балансирате кръвното си налягане. Те са с високо съдържание на калий, витамин С, тиамин и витамин В6. Без значение как обичате да ги консумирате, не хвърляйте кожата. Тя е богата на фибри и съдържа много витамини. Червените картофи съдържат много фитонутриенти, които придават на тяхната кожа розов или червен цвят.

Източник: https://gotvach.bg