Доц. Пламен Попиванов обясни кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт

Доц. Пламен Попиванов обясни кога високият холестерол може да доведе до инфаркт или инсулт | Диана

Кои хора са най-застрашени от опасната фамилна хиперхолестеролемия?

Едва 15% от холестерола, който е в нашата кръв, се дължи на храната, която ядем. Производител на основното количество холестерол е черният ни дроб. Това обясни пред Дарик един от най-добрите ендокринолози в България доц. Пламен Попиванов. Той успокои, че много малко здрави хора, които имат висок холестерол, реално могат да получат инфаркти или инсулти. В рискови се превръщат тези от пациентите с висок холестерол, които са диабетици, пушачи или пък хора, които злоупотребяват с алкохол.

Най-голям риск от инфаркти и инсулти при хора с висок холестерол има, ако те са диабетици, уточни доц. Попиванов:

“При тях холестеролът е променен от високата захар в кръвта и при тези условия той не може да се отделя от организма. Други високозастрашени са алкохолиците. Холестеролът се променя и той не може да се отдели от организма през черния дроб. Пушачите също са застрашени. При пушене те окисляват този холестерол и той се натрупва по стените на артериите”.

Фамилната обремененост също е основен рисков фактор за висок холестерол и последствията от него. Според Попиванов, ако лошият холестерол в организма при един човек е над 5.5, то при него има 90% опасност да страда от заболяване, наречено фамилна хиперхолестеролемия:

“Това е заболяване, при което рецепторът за холестерола, който го извежда от кръвното русло, чрез който влиза в черния дроб и се отделя през жлъчката, е променен. Тези хора още от деца натрупват холестерол в артериите и между 35-45 години мъжете, а с десет години по-късно – жените, започват да получават инфаркти и инсулти. Това са млади хора, които не могат да отгледат своето потомство”.

Специалистите препоръчват редовно проследяване на холестерола по време на профилактичните прегледи. Заболяването фамилна хиперхолестеролемия засяга 1 на 200 души у нас. От 23-и април Федерация „Български пациентски форум” организира безплатни прегледи за превенция от болестта. Тази година те ще обхванат София, Благоевград, Стара Загора, Хасково, Враца и Кърджали.