„Голямата измама с холестерола”- революционната книга на д-р Малкълм Кендрик

„Голямата измама с холестерола”- революционната книга на д-р Малкълм Кендрик | Диана image 1

Всекидневно сме бомбардирани с толкова много объркващи твърдения за сърдечно съдовите болести, че трудно можем да разберем кое е вярно и кое не е. Сякаш всяка следваща сутрин ни известяват за поредното ново изследване, свързано с холестерола, което директно противоречи на вчерашното. Каква е истината за холестерола ни разкрива д-р Малкълм Кендрик в своята книга „Голямата измама с холестерола” (ИК „Изток-Запад”).

Безумните заключения от типа: рибеното масло Омега 3 е добро за вас; рибеното масло Омега 3 не е добро за вас, или алкохолът предпазва от сърдечно-съдови болести; алкохолът не предпазва от сърдечно-съдови болести, също и кафето е добро за вас; кафето е лошо за вас, както и още куп подобни, са постоянна част от репертоара на лекари, учени, диетолози, фармацевти и журналисти.

Стигнали сме дотам, че вече не знаем какво и как да ядем и пием, за да се чувства нашето тяло здраво… или поне не на прага на някоя смъртоносна болест. „Голямата измама с холестерола” хвърля светлина по въпроса като уточнява, че целият масив от подобна информация е абсолютно безпредметен, тъй като той може да се обясни с чисто и просто сребролюбие от странна на фармацевтичните компании, лекарите и голям процент от съвременните учени. Статините са „чудодейни” лекарства, широко предписвани за намаляване на нивото на холестерол в кръвта и претендиращи да предлагат безпрецедентна защита срещу сърдечно-съдовите болести. Вярва се, че са напълно безопасни и способни да предотвратяват цяла поредица от други заболявания, те са и най-печелившото лекарство в историята на медицината. В тази революционна книга д-р Малкълм Кендрик разкрива истината зад тази нагла реклама, отбелязвайки, че:

  • Високите нива на холестерол в кръвта не предизвикват сърдечно-съдови болести;
  • Богатият на мазнини – наситени или не – начин на хранене не влияе върху нивата на холестерол в кръвта;
  • Защитата, осигурявана от статините, е толкова малка, че просто не си струва усилията от страна както на повечето мъже, така и на всички жени;
  • Статините имат много повече опасни странични ефекти, отколкото се признава.

С яснота и остроумие „Голямата измама с холестерола” развенчава погрешните ни допускания за същността на здравия начин на живот и хранене. Това е безценен наръчник за всеки, който смята, че има чудодейно лекарство против сърдечно-съдовите болести, призив към здравия разум и разбирането на процесите в тялото. Кендрик разгромява могъщата фармацевтична индустрия и лековерните представители на медицинската професия, които – твърди той – увековечават налудничавите понятия „добър” и „лош” холестерол и нивата му, за да убедят милиони хора да харчат милиарди за статини, създавайки атмосфера на стрес и тревожност – истинската причина за фаталните сърдечно-съдови болести!